Het zomerweer houdt voorlopig aan: flinke kans op tropische dagen en nachten

donderdag 19 juli 2018

De kans is groot dat Brabant volgende week te maken gaat krijgen met tropische hitte. De thermometer zal naar verwachting op meerdere dagen de dertig graden gaan halen.

Volgens één van de vijftig berekeningen van het Europees Centrum voor Middellange Weersvoorspellingen wordt het op 28 en 29 juli zelfs 42 graden. Dat zou een nieuw Nederlands hitterecord betekenen. Het huidige record werd gemeten in 1944 en staat op 38,6 graden. De kans dat het werkelijk zo warm wordt, is heel erg klein. Het is wel de eerste keer dat een berekening überhaupt zó hoog uit komt.


Afbeelding: De weerberekeningen voor maandag 16 juli t/m maandag 30 juli, met enkele hoge uitschieters op 28 en 29 juli.

Tropische dagen: nu en in 2050

In Brabant zullen we volgende week temperaturen van 30°C of hoger bereiken; dit noemen we een topische dag. Gemiddeld tellen we in Brabant 2-9 tropische dagen per jaar. Door klimaatverandering kan dit aantal dagen toenemen tot 9-18 dagen per jaar. Door zee-effecten ligt het aantal tropische dagen in West-Brabant lager dan in Oost-Brabant. Bekijk het aantal tropische dagen in jouw gemeente via de Klimaateffectatlas Brabant.


Afbeelding: De Klimaateffectatlas voor de provincie Noord-Brabant. De kaart toont het gemiddeld aantal tropische dagen per jaar.

Steden als hitte-eilanden

In de berekeningen voor het aantal tropische dagen wordt geen rekening gehouden met het feit dat het in steden vaak warmer is dan in het landelijk gebied. Dit komt doordat steden, die gekenmerkt worden door versteende oppervlakten en bebouwing, warmte vasthouden. Dit staat bekend als het hitte-eiland effect, en is vooral merkbaar in de nacht, wanneer de temperatuur in het landelijk gebied meer daalt dan in de stad.

In de zomer kan het hitte-eiland effect ervoor zorgen dat het ’s nachts in de stad niet verder afkoelt dan 20 graden; dit noemen we een tropische nacht. Eén van de kaarten in de Klimaateffectatlas Brabant toont de mogelijke toename van het aantal tropische nachten in de stad. Binnen Brabant zien we vooral in de centra van de grotere steden een hoger aantal warme nachten.

Hittestress

In zulke hete nachten kunnen mensen minder goed slapen en slechter herstellen van hittestress overdag. Dit heeft gezondheidsproblemen en arbeidsproductiviteitsverlies tot gevolg. Binnen steden kunnen groene elementen en water voor verkoeling zorgen.

« Terug

Sluiten