Klimaatmakers samen in actie in Hilvarenbeek

donderdag 21 maart 2019

De gemeente Hilvarenbeek heeft een groen dak aangelegd op het gemeentekantoor en verschillende wadi’s (greppels om regenwater te infiltreren) aan de rand van het dorp. Een lokale overheid heeft echter wel de inwoners nodig om de hele gemeente klimaatproof te maken. Daarom vraagt Hilvarenbeek haar inwoners om mee te doen. De inwoners met plannen en actiebereidheid worden klimaatmakers genoemd. Met verschillende acties hebben ze samen al veel veranderd. Je kunt je tot 1 april nog aanmelden als klimaatmaker.

Zo kwamen er door de fotowedstrijd Groene Tuin goede voorbeelden naar voren van particulieren. Deze wedstrijd was bedoeld om zoveel mogelijk mensen te motiveren hun tegels te vervangen door planten. De resultaten zijn te zien op deze kaart: van groene schoolpleinen tot tuinen vol bloemen en bomen. Jan Peijnenburg van de gemeente Hilvarenbeek vertelt dat de fotowedstrijd een mooie inkijk in groene tuinen én goede gesprekken bij de uitreiking heeft opgeleverd. Vooral mensen met groene vingers deden mee, maar er waren ook mensen die hun tuin groener maakten naar aanleiding van de wedstrijd.

In het najaar hebben 130 inwoners een regenton aangeschaft tijdens de regentonnenactie. De gemeente betaalde een deel van de aankoopkosten. Doe-het-zelf-zaak Multimate verkocht bij de regentonnen ook een installatie-set waarmee inwoners de regentonnen konden afkoppelen van het riool. Tegen een vergoeding kregen inwoners hier hulp bij.

De derde actie van de gemeente loopt op dit moment: inwoners worden opgeroepen met goede ideeën te komen om energie te besparen, de biodiversiteit te vergroten en de gemeente water- en hittebestendig te maken. De beste ideeën werden gerealiseerd met hulp van de gemeente. Er worden tot 1 april 2019 nog klimaatmakers gezocht.

« Terug

Sluiten