Handleiding De Levende (en klimaatvriendelijke) Tuin

donderdag 28 februari 2019

Branchevereniging VHG ondersteunt groenondernemers met kennis en inspiratie. Onlangs publiceerden zij de Handleiding De Levende Tuin. VHG legt met dit inspiratieboek de nadruk op duurzaamheid en gezondheid. Zo wordt beschreven hoe je de biodiversiteit vergroot, hoe je met beplanting de lucht kan zuiveren en hoe je een klimaatvriendelijke tuin aanlegt. Volgens conceptontwikkelaar Kim van der Leest zijn integrale groene oplossingen daarbij belangrijk: het groen dient meerdere doelen. Goed voor mens, klimaat, natuur en economie.

Multifunctioneel

Van der Leest geeft als voorbeeld van een multifunctionele groene oplossing het vergroenen van voortuinen. “Mensen vergeten vaak hun voortuin als ze hun tegels voor groen willen vervangen. Terwijl groene voortuinen ook sociaal gezien heel belangrijk zijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een straat met voortuinen vol planten uitnodigt tot wandelen en je buren te ontmoeten. Dan is een groene voortuin niet alleen een middel om te verkoelen en regenwater op te nemen, maar vermindert het ook de eenzaamheid onder ouderen. Bovendien blijken mensen gelukkiger te zijn als ze tijd doorbrengen in een groene omgeving.”

Onderhoudsvriendelijke groene tuin

Veel particulieren, scholen, zorginstellingen en bedrijven willen een tuin die weinig onderhoud vereist en kiezen dan vaak voor tegels. Van der Leest laat met de Handleiding De Levende Tuin zien dat een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn. “Een tegeltuin is niet altijd goedkoper en makkelijker in het onderhoud dan een goed aangelegde groene tuin. Denk bijvoorbeeld aan prairiebeplanting: een combinatie van sterke vaste planten en grassen. Door de dichte beplanting krijgt onkruid minder kans. Bovendien is een prairietuin bloemrijk en doorstaat het droge zomers goed.”

Hoe raak je inwoners

De handleiding is ook goed bruikbaar voor lokale overheden die inwoners willen motiveren hun tuinen groener te maken. “Gemeentes vinden klimaatadaptieve tuinen belangrijk, maar hebben soms moeite om inwoners enthousiast te krijgen voor het vergroenen van hun tuinen. Wij laten voorbeelden zien hoe je inwoners meekrijgt als je het tuinontwerp koppelt aan ontmoeten, biodiversiteit en voedsel”, aldus Van der Leest. “Klimaatadaptatie raakt niet alle mensen, maar een combinatie met spelende kinderen, vlinders om je huis, mooie bloemen en een eetbare tuin vaak wel.”

De Handleiding De Levende Tuin is digitaal in te zien via deze link.

« Terug

Sluiten