100ste groene schoolplein in Brabant

maandag 01 april 2019

Donderdag 11 april viert basisschool De Schatkist/SKOzoK in Budel dat ze de 100ste school in Noord-Brabant is die aan de slag gaat met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’.

De basisschool verruilt 500m2 stenen voor een groen, klimaatbestendig plein met meer bomen en planten en natuurlijke speel- en waterelementen.

Klimaatbestendig, natuurlijk en avontuurlijk

Rubberen tegels worden vervangen voor boomschors. Stenen gaan eruit, bomen, struiken en planten erin. Er komen meer speelgelegenheden door het plaatsen van heggen waar de leerlingen kunnen spelen en verstoppen. Ook het klimaatbestendig maken van het plein is onderdeel van het plan. De gemeente Cranendonck sluit hierbij aan door het regenwater af te koppelen en te verwerken op het speelplein middels een WADI, ringleidingen aan te leggen en bestrating te verwijderen zodat regenwater goed in de grond kan zakken.

Geen natte voeten meer

Met lesmaterialen worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, de veranderingen en gevolgen hiervan. Dankzij het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven door middel van moestuintjes, vogelhuisjes en insectenhotels. En ze merken zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er lekker gespeeld kan worden. En minder stenen zorgen voor droge voeten na een flinke regenbui.

Subsidie beschikbaar

De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de 4 Brabantse waterschappen, Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten investeerden hier samen €3,5 miljoen in. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor minimaal 150 groene schoolpleinen. 

Meer informatie: www.schoolpleinenbrabant.nl

« Terug

Sluiten