Groot groen dak in Tilburg gerealiseerd door VvE

maandag 30 september 2019

In Tilburg ontstaan steeds meer groene daken, mede door de subsidieregeling van de gemeente. In de Elzenstraat werd een bijzonder groot dak vergroend en voorzien van zonnepanelen. Het is het eerste groene dak in de gemeente Tilburg dat door een vereniging van eigenaren (VvE) is gerealiseerd. 


Fotograaf: Baakbreeld (gemeente Tilburg)

Verdubbeling levensduur dak 

Geïnspireerd door een campagne van Interpolis, realiseerde een groep Tilburgse buren een groot groen dak met zonnepanelen. Met subsidie van de gemeente legden zeventien buren een gezamenlijk groen dak aan van wel 825 vierkante meter. Initiatiefnemer Bob van der Sleen vindt het belangrijk dat de levensduur van het dak verdubbelt nu het bedekt is met sedumplanten. Daarnaast is het in huis zo’n vier graden koeler op hete dagen door de isolerende werking van het groene dak, kan het veel water opvangen tijdens hoosbuien, edragen de bloeiende planten bij aan het vergroten van biodiversiteit.  

Sterke stijging subsidieaanvragen 

De campagne van Interpolis leverde in korte tijd 85 nieuwe groene daken op in de gemeente Tilburg. Landelijk heeft Interpolis tot nu toe (september 2019) 2500 aanvragen voor groene daken ontvangen. De gemeente is blij met de aandacht die Interpolis besteedt aan de aanleg van groene daken, vertelt Petra Mackowiak, beleidsmedewerker Klimaatadaptatie bij de gemeente Tilburg. “In 2017 zijn we begonnen met de stimuleringsregeling van groene daken”, vertelt ze. “In het eerste jaar kregen we 35 aanvragen en inmiddels is dat in twee jaar opgelopen tot 350 subsidieaanvragen”. Deze sterke stijging heeft volgens Mackowiak veel te maken met de campagne van Interpolis. “Dat geeft een extra impuls”. 

Het groene dak aan de Elzenstraat is volgens Mackowiak uniek in Tilburg omdat het een groot oppervlak heeft en omdat het de eerste keer is dat een vereniging van eigenaren gezamenlijk een subsidieaanvraag indiende.  

« Terug

Sluiten