Handig boekje over subsidies voor groene initiatieven

08-04-2020 16:21

Een goede kwaliteit van groen en natuur is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook van onschatbare waarde voor het leven van alle Brabanders. Groen helpt bijvoorbeeld ook tegen wateroverlast en geeft verkoeling op warme dagen.

Veel inwoners van Brabant beseffen dat en steken hun handen uit de mouwen om het groen in hun omgeving uit te breiden en te versterken. Zulke initiatieven kosten vaak ook geld. Het boekje ‘Subsidies en fondsen voor groene burgerinitiatieven’ helpt inwoners om subsidies en andere fondsen te vinden voor eigen initiatieven.

Groen iniatieven.jpg

Voor wie is het boekje bedoeld?

Het boekje is bedoeld voor alle inwoners die de Brabantse samenleving groener willen maken en die daar een financiële ondersteuning bij kunnen gebruiken. Het gaat dus om initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan het milieu of de natuur.

Wat voor regelingen staan erin?

In het boekje staan verschillende soorten subsidieregelingen en fondsen die je kunt aanschrijven. Per regeling of fonds zie je hoeveel je kunt aanvragen, wanneer je moet aanvragen, hoe makkelijk de aanvraag is en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Soms staan er ook voorbeelden van initiatieven bij. Je kunt kleine subsidies aanvragen, bijvoorbeeld om je voortuin te vergroenen of regenwater af te koppelen. Maar je kunt ook een bijdrage aanvragen voor grotere projecten, zoals samen groene daken aanleggen of een park of schoolplein vergroenen.

Staan alle regelingen erin?

Het kan zijn dat er in dit boekje fondsen of subsidieregelingen voor groene burgerinitiatieven ontbreken. Het boekje is dus niet uitputtend en kent geen rechtsgeldigheid. Het is alleen bedoeld als een beknopte handreiking.

Hoe gebruik je het boekje?

Weet je of jouw initiatief veel of weinig geld kost? Met andere woorden: is het een groot of klein project? Dan kun je in de inhoudsopgave zien welke subsidies en fondsen interessant kunnen zijn voor jouw initiatief. Daar staan de regelingen namelijk ingedeeld op kleur. Groen en blauw zijn subsidies voor kleinere projecten, paars en rood voor de grotere projecten die meer geld kosten.  

Wie heeft het boekje samengesteld?

Het boekje is in februari 2020 gepubliceerd in opdracht van het programma Natuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant. In het boekje staan veel verschillende fondsen en subsidieregelingen die ook op andere terreinen een positieve impact hebben.

Download het boekje.

« Terug

Sluiten