Klimaatverandering zorgt nu al voor droogte

dinsdag 02 juni 2020

De zomers van 2018 en 2019 waren droog, en ook deze lente is er heel weinig regen gevallen. In 2018 was het KNMI terughoudend om de droge zomer van dat jaar in verband te brengen met klimaatverandering. Maar uit nieuw onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Utrecht blijkt dat extreme droogte door klimaatverandering nu al toeneemt. Er is wel een duidelijk verschil tussen het kustgebied en het binnenland.

Meer droogte in het binnenland

In het binnenland zijn de zomers sinds 1950 droger geworden. In de toekomst zullen we hier nog vaker mee te maken krijgen. De temperatuur en de zonne-instraling nemen toe. Dat leidt samen tot meer verdamping. Als de neerslag zou toenemen, zou dat de verdamping compenseren. Maar omdat de hoeveelheid neerslag in het oosten gelijk blijft, leidt die verdamping ertoe dat de bodem indroogt.

Meer neerslag aan de kust

Aan de kust neemt de zomerse neerslag iets toe. Daarnaast neemt de zonnestraling minder toe dan in het binnenland, waardoor er minder water verdampt. Dat is dus een verschil met het binnenland. Daarnaast wordt er in de kustgebieden ook water aangevoerd via de grote rivieren. Daardoor is het westen minder gevoelig voor weinig neerslag dan het oosten.

« Terug

Sluiten