Inwoners dragen graag bij aan schoon en voldoende water

zaterdag 31 oktober 2020

Drie op de vier inwoners van Midden- en West-Brabant vinden dat ze zelf iets moeten doen om wateroverlast en watertekort te voorkomen. En iets meer dan de helft doet dat ook al. Dat blijkt uit een regionaal onderzoek van waterschap Brabantse Delta. Hetzelfde onderzoek heeft de Unie van Waterschappen ook landelijk uitgevoerd voor alle 21 waterschappen.

groen-woonstraatje-in-amersfoort-spoorstraat_48474996662_o.jpg
Foto: Nanda Sluijsmans

Nederlanders steeds waterbewuster

De meeste Nederlanders zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om zelf bij te dragen aan schoon en voldoende water in Nederland. 81% van de Nederlanders denkt dat we in de toekomst steeds vaker met langere periodes van droogte te maken krijgen. En 77% denkt dat er steeds vaker hevige regenbuien zullen vallen. Uit het landelijk onderzoek blijkt dat vijftigplussers over het algemeen meer bijdragen dan jongeren. Jongeren willen meer doen  maar weten vaak niet hoe.

Hoe dragen inwoners bij?

Maar hoe dragen de inwoners van Midden- en West Brabant zelf bij aan schoon en voldoende water? Uit het onderzoek van Brabantse Delta blijkt het volgende:

  • Om wateroverlast en droogte tegen te gaan, vervangt meer dan de helft van de inwoners met een tuin tegels door planten of ander groen
  • 31% van de inwoners heeft een regenton om water op te vangen in natte en voor droge periodes
  • Steeds meer scholen leggen watervriendelijke schoolpleinen aan
  • Twee op de drie inwoners dragen bij aan schoon water door chemisch afval te scheiden, en tampons en vochtige doekjes in de afvalbak te gooien

Wat doen de waterschappen?

De waterschappen zorgen ervoor dat we veilige dijken hebben, dat er genoeg water is, dat het water in sloten en plassen schoon is en dat het rioolwater gezuiverd wordt. De inwoners van het werkgebied van waterschap Brabantse Delta zijn redelijk goed op de hoogte van deze taken van de waterschappen. Maar de waterschappen kunnen het niet alleen: burgers moeten zelf ook een bijdrage leveren. De meeste mensen weten dat, maar niet iedereen weet hoe.

Wat kun je zelf doen?

Met de campagne ‘Waterbazen’ laat waterschap Brabantse Delta zien wat je allemaal zelf kunt doen. Naast afval scheiden en tegels vervangen door groen, is het bijvoorbeeld ook belangrijk om eendjes geen brood te voeren, kleding te kopen zonder microplastics en aquariumplanten niet in de sloot te gooien. Wil je meer weten over de campagne Waterbazen of ben je op zoek naar tips? Ga dan naar de website van Brabantse Delta, naar de landelijke website van Waterbazen of kijk op onswater.nl.

« Terug

Sluiten