Eerste internationale Climate Adaptation Summit

woensdag 27 januari 2021

Op de eerste klimaatadaptatietop laten vele internationale prominenten weten dat klimaatadaptatie cruciaal is voor een leefbare wereld en voor een sterkere economie. Het is voor het eerst dat op deze schaal klimaatadaptatie in de schijnwerpers staat.

50874251312_c7e583ae0a_k.jpg
Foto: CAS2021

De internationale online Climate Adaptation Summit vond plaats op 25 en 26 januari 2021 en werd geïnitieerd vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sprekers op het congres waren onder andere Angela Merkel, oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon, klimaatgezant van de VS John Kerry en de Nederlandse premier Rutte. Maar ook bedrijven en financiële instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank verbinden zich aan de urgentie van de klimaatcrisis. Zij vragen allen aandacht voor het aanpassen aan klimaatverandering, naast het bestrijden ervan.

Wereldwijd zijn de effecten van klimaatverandering voelbaar: extremer weer leidt tot stormen, overstromingen, droogte en hitte. Goede voorbeelden van klimaatadaptatie werden getoond, met veel aandacht voor de stem van jongeren en het versnellen van klimaatadaptatie in Afrikaanse landen. The Great Green Wall, waarbij de Sahel in 21 landen van west naar oost opnieuw vergroend wordt. Vergroenen is nodig om verwoestijning tegen te gaan en het herstel van mangrovebossen voorkomt kusterosie. Dit zijn voorbeelden van natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie in Afrika.

Tijdens de Climate Adaptation Summit was er oog voor het verwerven van financiële middelen om landen veerkrachtig te maken tegen klimaatverandering. Het IMF beloofde dat ze voortaan de klimaatcrisis centraal zet in haar werk omdat klimaatbestendigheid een cruciale prioriteit vormt. En ook de Wereldbank zei dat klimaatcrisis een steeds grotere rol speelt in haar handelen.

Volgens klimaatgezant Marcel Beukeboom is het belangrijk dat wereldleiders, bedrijven, organisaties en jongeren op deze manier bijeenkomen om over klimaatadaptatie te praten en goede voorbeelden te delen. Elk land heeft te maken met specifieke effecten van de opwarming van de aarde, maar summits als deze zorgen ervoor dat we ons op een mondiaal niveau gaan aanpassen aan een veranderend klimaat.

De volgende grote conferentie over het klimaat is de UN Climate Change Conference COP26 in Glasgow in november 2021.

« Terug

Sluiten