KNMI komt met Klimaatsignaal’21

dinsdag 26 oktober 2021

Op 25 oktober heeft het KNMI het rapport Klimaatsignaal’21 uitgebracht. In dit rapport staan de nieuwste inzichten over het veranderende klimaat in Nederland. Het Klimaatsignaal’21 is gebaseerd op de inzichten van het laatste IPCC-rapport en op eigen onderzoek van het KNMI. Het gaat onder andere in op zeespiegelstijging, droogte, het stedelijk klimaat, zomerse hoosbuien en sterkere orkanen bij de eilanden in Caribisch Nederland.

Sterkere zeespiegelstijging
Eén van de belangrijkste inzichten uit het rapport is dat de zeespiegel in Nederland sterker stijgt dan verwacht. Deze kan tot 2100 met 1,2 meter stijgen ten opzichte van het begin van deze eeuw. In het meest extreme geval zou de zeespiegel tot 2100 zelfs met twee meter kunnen stijgen. Dit hangt deels af van ontwikkelingen op Antarctica waar nog onzekerheid over is.

Neerslag en gevolg voor rivieren
Volgens het Klimaatsignaal’21 ontstaan er extremere buien waarbij de kans op valwinden ook toeneemt. Tegelijk valt er minder extreme neerslag dan eerder gedacht werd. De veranderingen in neerslag hebben, in combinatie met de al bekende temperatuurstijging, ook invloed op het stroomgebied van de Maas en de Rijn. In deze rivieren neemt de kans toe op laag water in de zomer en hoog water in de winter.

Droogte en hitte
In het binnenland is de droogte toegenomen. De klimaatmodellen geven aan dat de kans op droogte in het voorjaar en in de zomer toeneemt. Daarnaast is er een grotere kans op langdurige droogte en langdurige hitte. Dit heeft onder andere te maken met de sterkere opwarming van het noordpoolgebied.

Klimaatscenario’s 2023
In 2023 komt het KNMI met de nieuwe klimaatscenario’s. De KNMI-klimaatscenario’s laten met getallen zien welke klimaatveranderingen Nederland in 2050 en 2100 kan verwachten. Het KNMI ontwikkelt deze scenario’s voor Nederland sinds 1995. De laatste klimaatscenario’s verschenen in 2014. Met het Klimaatsignaal’21 geeft het KNMI een tussentijdse stand van zaken. Het KNMI zal de nieuwe klimaatscenario’s baseren op de allerlaatste wereldwijde klimaatinzichten.

« Terug

Sluiten