Veertig voetbalvelden aan tegels gewipt

vrijdag 11 november 2022

Dit jaar hebben 135 gemeenten meegedaan aan het NK Tegelwippen. Zij wipten samen maar liefst 2.818.011 tegels: dat zijn veertig voetbalvelden vol! Breda is één van de winnaars en won de Gouden Schep.

02 NK-Tegelwippen-Uitreiking-Breda-001Fotograaf: Frank Lee

Meerdere winnaars

De deelnemende gemeenten waren onderverdeeld in drie klassementen: grote, middelgrote en kleine gemeenten. Breda is de winnaar van de grote gemeenten! De gemeente heeft 1076,83 tegels per inwoner gewipt. Almelo wipte de meeste tegels per inwoner van de middelgrote gemeenten en Hollands Kroon van de kleine gemeenten. De Brabantse gemeente Halderberge eindigde op de 5e plaats en Bergen op Zoom eindigde op de 8e plaats. Den Haag wipte dit jaar voor de tweede keer de meeste tegels in totaal en won daarmee de Gouden Tegel.

Tegels eruit, groen erin

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag. En als het regent laten ze geen regenwater door. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Tegels vervangen door groen helpt: een groene tuin kan water beter opnemen in de bodem en biedt verkoeling. Een groene leefomgeving versterkt ook de biodiversiteit en heeft een positief effect op onze mentale gezondheid.

Een groener Nederland begint in je eigen tuin

Op de website van het NK Tegelwippen vind je naast de tegelstand ook inspirerende voorbeelden en handige tuintips. Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Met deze campagne vraagt een groot aantal organisaties aandacht voor minder steen en meer groen in de tuin. Deze campagne organiseert verschillende activiteiten met als doel om tuinen te vergroenen. Wil je weten welke organisaties hierbij zijn aangesloten? Bekijk het overzicht op de website van Ons Water.

« Terug

Sluiten