‘Ongekend heet’: klimaatverhaal over de gevolgen van een hittecrisis in Nederland

dinsdag 22 augustus 2023

Leonie en Niels zijn uitgeput. Ze slapen al nachten slecht, net als hun zoontje Sem. De scholen zijn dicht, de ziekenhuizen overvol en inwoners worden gewaarschuwd om binnen te blijven... Het is namelijk ongekend heet in Nederland.

Introductiepagina van Ongekend heet

Dit is niet het Nederland van nu, maar de arena van het spannende klimaatverhaal ‘Ongekend heet’, ontwikkeld door stichting CAS. Aan de hand van interactieve digitale storytelling met geluiden, afbeeldingen en tekst word je als lezer via je beeldscherm meegenomen in wat er kan gebeuren als Nederland wordt getroffen door een uitzonderlijke hittegolf. Niet een hittegolf die we al kennen, met temperaturen die schommelen rond de 30 °C, maar een hittecrisis zoals Zuid-Europa deze zomer meemaakte, waarbij het dagen achter elkaar heter dan 40 °C werd. Wat voor gevolgen zou dat hebben voor Nederland?

Het verhaal

In Ongekend heet volg je het Eindhovense stel Leonie en Niels en hun zevenjarige zoon Sem. Zij worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van een hittecrisis. Wat betekent dit voor Leonie, die als verpleegkundige werkt op de overvolle spoedeisende hulp van het Catharina Ziekenhuis, terwijl steeds meer personeel uitvalt? Hoe moeten Sem en Niels de dag doorkomen als het in de stad te heet is om naar buiten te gaan? En wat gebeurt er als door overbelasting de stedelijke energievoorziening wegvalt?

Het verhaal heeft als doel professionals en inwoners in heel het land bewust te maken van de mogelijke risico’s van uitzonderlijke hitte. De makers hopen dat het gebruikt wordt om met elkaar het gesprek aan te gaan zodat we ons beter voorbereiden op deze extreme weersomstandigheden.

De hittecrisis

Want scenario’s zoals in Ongekend heet komen langzaam dichterbij. De aarde warmt steeds meer op en overal in de wereld worden hitterecords verpulverd met temperaturen die ook klimaatwetenschappers verrassen. Hittegolven in de toekomst lijken veel extremer te worden dan de hittegolven die we kennen. Ongekend heet is een verbeelding van een toekomst die we niet willen, maar die wel steeds waarschijnlijker wordt. Daarvoor gebruikt CAS herkenbare personages, een aansprekend verhaal, geluidseffecten en visualisaties die ze creëerden met AI en dynamische grafieken. Als we een beeld hebben van de risico’s, kunnen we ons beter voorbereiden op de gevolgen van uitzonderlijke hitte, is hun uitgangspunt.

Gebaseerd op de klimaatwetenschap

De gebeurtenissen en personages in Ongekend heet zijn fictief. Maar het verhaal is gebaseerd op de meest recente inzichten uit de klimaatwetenschap. De makers van CAS spraken daarnaast met hittedeskundigen, klimaatwetenschappers en specialisten op het gebied van crisismanagement en veiligheid.

Gevolgen tegengaan en meer informatie

Wat doet de Provincie Noord-Brabant om omstandigheden zoals in Ongekend heet in onze provincie te voorkomen en de gevolgen van extreme hitte zoveel mogelijk te beperken? En wat kun jij doen? Lees het in het kennisdossier Hitte op klimaatadaptatiebrabant.nl. Ben je op zoek naar meer informatie over het onderzoek en de totstandkoming van dit klimaatverhaal? Lees dan het nieuwsbericht op de website van Stichting CAS.

« Terug

Sluiten