Buien zoals op dinsdag 22 mei gaan vaker voorkomen

vrijdag 25 mei 2018

Delen van Brabant zijn dinsdag 22 mei getroffen door zware lokale (onweers)buien. Vooral in het zuidoosten en het uiterste westen van de provincie ontstond hierdoor lokaal veel wateroverlast. Rond Den Bosch en Oirschot waren de problemen het grootst. In Oirschot viel maar liefst 59 mm regen tijdens de bui, terwijl normaal in de hele maand mei gemiddeld 52 mm neerslag valt.


Ondergelopen straat in Oirschot, waar in een korte tijd ruim 50 mm neerslag viel.

In Rosmalen viel eveneens bijna 60 mm, waar de regen gepaard ging met hagel. De Rosmalense brandweer kreeg niet minder dan 55 (!) overlastmeldingen binnen. Sommige bewoners zagen hun platte daken overlopen, bij anderen gutste het water de meterkasten in.

Veranderend klimaat

Extreme neerslag zal steeds vaker voorkomen. Zware buien bevatten nu al meer dan 10% meer neerslag ten opzichte van het oude klimaat van vorige eeuw. Ook hagelt en onweert het vaker. De algemene trend voor Nederland is dat korte zomerbuien heviger worden en dat de winters natter worden.

Meer weten over hoe zware buien in de toekomst kunnen veranderen? Via de Klimaateffectatlas Brabant vind je onder de knop ‘Het wordt natter’ informatie over neerslag in een veranderend klimaat.

Water op straat voorkomen

Om de hoeveelheid water op straat in de toekomst te voorkomen of verminderen, zullen er maatregelen getroffen moeten worden. Iedereen kan helpen:  individuele bewoners of hele buurten, bedrijven of bedrijfsterreinen en gemeenten. Het vergroenen van de leefomgeving biedt vaak oplossingen tegen wateroverlast. Hierbij kan je denken aan aan wadi’s, groene daken, of het vervangen van tegels door meer groen in de tuin. Uiteenlopende voorbeelden van maatregelen zijn te vinden op de websites van groenblauwe netwerken en rainproof.

Neem je al maatregelen om je omgeving voor te bereiden op extreme weersomstandigheden? En wil je dit delen op dit Klimaatportaal? Neem dan contact op via het contactformulier.

« Terug

Sluiten