Inruilactie Operatie Steenbreek: groen voor tegels

maandag 18 juni 2018

Klimaatverandering zorgt voor meer hoosbuien en meer hitte. Dat kan zeker in dorpen en steden met veel verharding overlast veroorzaken. Regenwater kan niet wegzakken in een betegelde bodem en stenen houden warmte vast, waardoor hittestress ontstaat. Operatie Steenbreek en Waterschap Aa en Maas willen af van de betegelde tuinen en organiseren daarom op zaterdag 23 juni een bijzondere ruilactie: Inwoners leveren één tegel of twee klinkers uit hun tuin in en ontvangen een gratis plant.  

Meehelpen aan een klimaatbestendige omgeving

40% van het stedelijk oppervlakte is in particuliere handen. Het zijn de onderhoudsvriendelijke betegelde tuinen, de opritten en de terrassen die het ons lastig maken. Regenwater kan daardoor niet wegzakken en veroorzaakt overbelaste riolen en ondergelopen straten en kelders. Iedereen kan daarom meehelpen aan het creëren van een groene, klimaatbestendige omgeving door tegels om te ruilen voor planten.

Voordelen van planten

Een groene tuin heeft vele voordelen: planten zijn goed voor de gezondheid, ze dempen omgevingsgeluid en biedt leven aan verschillende soorten dieren. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling en betere luchtkwaliteit en het vermindert wateroverlast en waterschade. En wist u dat meer planten in de tuin de energielasten vermindert en de waarde van de woning verhoogt?

Meer informatie over de deelnemende gemeenten en tuincentra.

 

« Terug

Sluiten