Studenten NHTV bedenken verfrissende ideeën voor leisure-sector Hart van Brabant

vrijdag 06 juli 2018

‘Hoe motiveer je leisure-ondernemers in de regio om klimaatmaatregelen te nemen en daar meerwaarde uit te halen?’ Dat is de vraag waar derdejaars studenten van Hogeschool NHTV in Breda onlangs mee aan de slag gingen. Het project is een samenwerking tussen NHTV, Midpoint House of Leisure en de gemeentes van de regio Hart van Brabant en heeft als doel de leisure-sector in deze regio klimaatbestendig te maken.


Foto: Midpoint House of Leisure/NHTV

De zestig studenten onderzochten gedurende twee maanden de leisure-sector per gemeente. Een belangrijke vraag in het onderzoek was: ‘Welke partijen zijn nodig om de sector in beweging te krijgen?’. Het onderzoek bestond uit vijf stappen:

  1. Analyse per gemeente: welke leisure-activiteiten bestaan er, wat is de invloed van het veranderende klimaat en welke maatregelen zijn al genomen?
  2. Interviews: wat zijn de kenmerken van de leisure-sector in de gemeentes, wat zijn de kansen en problemen van de verschillende stakeholders?
  3. Stakeholders-analyse: welke partners of ondernemers zijn nodig om de sector in beweging te krijgen?
  4. Stakeholders-bijeenkomst: hoe kun je met de leisuresector in de gemeente inspelen op de klimaatveranderingen en wat is de meerwaarde daarvan voor de ondernemers?
  5. Eindpresentatie

Op donderdag 21 juni vond de slotmanifestatie plaats van dit onderzoek. De studenten die een opdracht voor de gemeente Loon op Zand maakten, wonnen de prijs van beste idee. Zij deden onderzoek naar hoe groepsaccommodaties rekening kunnen houden met klimaatadaptatie. Zij bedachten een waterspeeltuin met een educatief karakter. De gemeente Loon op Zand is enthousiast en gaat aan de slag met het plan.

De publieksprijs ging naar de studenten die een klimaatbestendige Spoorzone in Tilburg bedachten. Zij willen flexibel groen en zelfvoorzienende tuinen inzetten in het versteende gebied. Omdat er veel verschillende evenementen plaatsvinden, zijn verplaatsbare planten en bomen een goed idee, volgens de gemeente Tilburg.

Meer verfrissende ideeën van de studenten vindt u hier. De NHTV maakt een inspiratieboek met de door studenten bedachte maatregelen voor een klimaatbestendige leisure-sector.

« Terug

Sluiten