Actie voor bewoners Haaren levert 330 regentonnen op!

zaterdag 08 september 2018

De gemeente Haaren werkt aan een klimaatadaptieve omgeving. Enkele klimaatbewuste inwoners initieerden dit voorjaar samen met o.a. de gemeente, waterschappen en provincie een actie om zoveel mogelijk Haarenaren te overtuigen regenwater op te vangen in een regenton. De gemeente subsidieerde de actie, waardoor inwoners van Haaren een regenton konden kopen met 40 euro korting. 330 huishoudens maakten gebruik van de actie.

Succesfactoren

Een aantal factoren heeft gezorgd voor een succesvolle actie:

  • Samenwerking met enthousiaste, lokale ondernemers: de regentonnen werden verkocht door een drietal ondernemers in Haaren. Zij hebben gezorgd voor veel aandacht voor de actie.
  • De laagdrempelige procedure: voor inwoners van de gemeente werd de korting direct verrekend bij de kassa.
  • Extra service bij de actie: inwoners konden de regenton laten thuisbezorgen en installeren.
  • Grote zichtbaarheid in de dorpen: Vermeer Duurzame Diensten, de uitvoerder van de regentonnenactie, stelt dat mensen in een dorp gemakkelijker in beweging komen. “Mensen kennen elkaar allemaal wel en praten erover met elkaar. Ze kennen de ondernemers, ze kennen ons als uitvoerders en ze willen natuurlijk niet achterblijven als de buren ook een regenton hebben neergezet”.

Nog meer water opvangen

Er kan met 330 regentonnen nu zo’n 60.000 liter regenwater extra opgevangen worden bij een hoosbui. Dat schone regenwater vermengt zich niet met rioolwater, waardoor de kosten van rioolzuivering lager zijn. Volgens Vermeer Duurzame Diensten kan er nog veel meer regenwater worden opgevangen. “Het is belangrijk dat mensen niet alleen een regenton neerzetten, maar de overstort van die ton ook in de tuin laten uitkomen en niet op het riool.” Zij stellen een nieuwe actie voor, met extra grote tonnen en waterbassins van 600 liter of meer.


Infographic: Yvette van Kempen

« Terug

Sluiten