Tiny Forests helpen ‘s-Hertogenbosch klimaatbestendig te worden

donderdag 20 september 2018

’s-Hertogenbosch gaat minstens vier Tiny Forests aanplanten. Een Tiny Forest, een concept van natuurorganisatie IVN, is een klein, dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan. Het mini-bos bestaat uit ongeveer veertig inheemse plantensoorten, zoals wilgen, berken, eiken, hazelaars en lijsterbessen. Het heeft in een wijk onder andere een gunstige uitwerking op de gevolgen van klimaatverandering. 

Voordelen van een Tiny Forest 

Een Tiny Forest levert veel voordelen op in een verstedelijkt gebied, aldus Wageningen University & Research, die onderzoek doet naar de effecten van de mini-bossen. Het is niet alleen goed voor kinderen om natuur te vinden midden in de stad, maar de Tiny Forests hebben ook grote aantrekkingskracht op insecten en dieren als egels en mollen. Omdat de bossen zeer dichtbegroeid zijn, is het voor mensen niet mogelijk om er doorheen te lopen. Dat geeft de dieren meer kans om zich daar te vestigen.  


Foto: Jessica de Lepper

Goed voor de biodiversiteit en voor de kinderen, maar zo’n mini-bos kan een wijk ook klimaatbestendiger maken. Zo kunnen de bossen veel regenwater opvangen bij extreme weersomstandigheden, houden ze water vast tijdens droogte, zuiveren ze de lucht en gaan ze hittestress tegen. Liefst 55 gemeenten uit heel Nederland deden een aanvraag bij IVN voor de aanplant van enkele Tiny Forests in hun stad of dorp. Het IVN heeft voor de eerste plantronde 12 gemeenten geselecteerd, waaronder ’s-Hertogenbosch. 

Tiny Forests sluiten goed aan bij ecologische stadsvisie  

Johan Mees, stadsecoloog bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, is betrokken bij de aanleg van de Tiny Forests. Hij is opgetogen over het initiatief van IVN: “Het past goed in onze ecologische stadsvisie. We werken hard aan de uitbreiding en verbinden van natuurgebieden buiten de stad, maar we willen de stad zelf ook vergroenen. De gemeente ’s-Hertogenbosch vindt het belangrijk voor de gezondheid van de inwoners en de klimaatadaptatie van de stad dat er meer groen in de bebouwde omgeving komt. Tiny Forests passen daar wat ons betreft uitstekend bij.” 

Wilde Wachters 

Dit najaar start ’s-Hertogenbosch met de aanleg van een mini-bos op de eerste locatie. Een van de vereisten voor de locatie is dat er een school op loopafstand van het Tiny Forest staat. Door middel van een lesprogramma van het IVN worden kinderen opgeleid als Wilde Wachters om het stukje ruige natuur te helpen onderhouden. In de loop van 2019 zullen de drie andere locaties volgen. Maar als het aan Mees ligt, blijft het niet bij vier locaties: “we willen meer groen in de stad, of dat nou Tiny Forests zijn, bloemenlinten, groene gevels of ecologische oevers zijn. Ideeën en initiatieven van burgers zijn daarom altijd welkom.” 

De Provincie Noord-Brabant is enthousiast over het concept van Tiny Forest. Ze heeft daarom 150.000 euro beschikbaar gesteld voor zeven andere Brabantse gemeenten die ook Tiny Forests willen aanleggen. 

Meer informatie

« Terug

Sluiten