Guerilla-actie voor een groener Tilburg

donderdag 04 oktober 2018

Tilburg barst van de tegellovers: mensen die hun tuinen helemaal betegeld hebben. Daarom organiseren enkele trainees van het NationaaWatertraineeship tot en met 14 oktober de actie #Tegellover om bewoners te motiveren hun tegels te vervangen door meer groen. Mensen worden aangemoedigd hun tuinscore te berekenen op de website van Blauwe Tuinen. Elke 25e deelnemer aan de tuinscore wint een tuinbon ter waarde 25 euro bij de Groenrijk.  

Tom Overgaauw, trainee bij Waterschap De Dommel, is een van de initiatiefnemers van de guerilla-actie #Tegellover. Hij wil zoveel mogelijk reuring creëren in de stad om de tuinen in Tilburg groen te krijgen. De actiegroep werkt samen met de gemeente Tilburg en Stichting Op Groene Voet die binnen drie jaar 1000 blauwe(re) tuinen in Tilburg wil aanleggen.  

Tilburg is volgens Overgaauw veel te veel versteend geraakt. Betegelde tuinen zijn niet goed voor de biodiversiteit, ze nemen geen regenwater op en ze zorgen voor extra hitte op warme dagen. Door de tegels te vervangen door planten, maak je je tuin (en zo ook de stad) klimaatadaptiever. De actie is vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de problematiek rond betegelde tuinen. Overgaauw: “Mensen veranderen niet zo snel iets aan hun tuin. Onze actie moet voor bewustwording zorgen op het gebied van klimaatadaptatie. Bewoners moeten er zelf het nut van in gaan zien om in actie te komen. Wat dat betreft zou het goed zijn als we nog een paar hete zomers en wat hoosbuien krijgen. Dan gaat er wel wat veranderen.” 

Op het Instagramaccount van de actie verzamelt Overgaauw foto’s van de betegelde tuinen van de tegellovers. En dat zijn er veel. De actie wordt daarnaast gecommuniceerd via 20.000 bierviltjes in de kroegen en opdrukken met slogans op zo’n 100 tegels in de stad. Zo vind je overal in de stad teksten als “Na regen komt wateroverlast” en “Ik hou van een tuin vol tegels”. Overgaauw kreeg vooral veel reacties op de tegelteksten: “mensen zijn nieuwsgierig als we iets op de grond gingen spuiten. Zo raakten we met veel mensen aan de praat over klimaatadaptatie.” 

Op 20 oktober is de prijsuitreiking bij Groenrijk in Tilburg. Tijdens deze dag kun je ook gratis tuinadvies krijgen om je tuin te vergroenen. 

« Terug

Sluiten