Sporten met droge voeten bij Sportpark De Neul

vrijdag 07 december 2018

Sportpark De Neul in Sint-Oedenrode kampte jarenlang al bij lichte regenval met drassige velden. Dat heeft te maken met de hoge waterstand door de ligging naast De Dommel. De natte sportvelden zouden voor veel geld verplaatst worden, maar de gemeente, de voetbalclub en het waterschap verbouwden het park samen tot een klimaatrobuust sportpark. Onlangs is het terrein met een grootscheepse verbouwing waterbestendig gemaakt. Door middel van peilgestuurde drainage en waterberging onder de kunstgrasvelden, kunnen de voetballers nu met droge voeten sporten. 

Regenwateropvang onder kunstgrasvelden 

Het sportpark bestaat uit kunstgrasvelden en 3 natuurgrasvelden Onder de kunstgrasvelden wordt regenwater opgeslagen in een ondergrondse waterberging van ongeveer 2600 kubieke meter (meer dan een olympisch zwembad)Het water wordt door middel van peilgestuurde drainage opgevangen en zo nodig verplaatst naar de natuurvelden. Dit is een techniek waarbij de sportclub zelf kan bepalen hoe hoog de waterstand is in droge en natte perioden en waar het opgevangen water voor gebruikt wordt.  

Hergebruik van regenwater 

Het opgevangen regenwater wordt deels hergebruikt om de natuurvelden te irrigeren. Het water wordt bij de wortel van het gras geïrrigeerd om verspilling van water te voorkomen. Door het regenwater te hergebruiken, voorkomt de club verdroging van de bodem.  

Blauw sportpark 

Door de samenwerking tussen Waterschap De Dommelde gemeente Meierijstadvoetbalvereniging RKSV Rhode, ingenieursbureau Newae en aannemer TopGrass werd er binnen korte termijn een klimaatrobuust sportpark ontworpen en aangelegd binnen het beschikbare budget. Het sportpark is nu bestand tegen droogte, hoosbuien en zelfs overstromingen. Als de Dommel buiten zijn oevers treedt, fungeert het sportpark als waterberging voor het hele gebied. Maar omdat er een schotbalkensysteem is aangelegd, blijven de sportvelden zelfs tijdens een overstroming bespeelbaar. De 56 voetbalteams die wekelijks op de velden trainen, zijn blij met de nieuwe, waterbestendige velden. 

Meer informatie over de gebruikte technieken zijn te zien in de video hieronder. 

 

 

« Terug

Sluiten