Resultaten project Design Thinking & Extreem weer
Een collectief van twaalf overheden uit Brabant en Limburg presenteert vandaag de resultaten van het onderzoek ‘Design Thinking & Extreem weer’ in een boek. De belangrijkste les voor overheden: zet drijfveren van mensen centraal bij het zoeken naar oplossingen voor ingrijpende maatschappelijke vraagstukken.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de methode Design Thinking helpt overheden hierbij. Design Thinking is een mensgerichte en onderzoekende aanpak die uitnodigt tot actie van de inwoners. Ideaal voor vraagstukken in de wijk waarbij veel partijen betrokken zijn en niemand alleen de oplossing heeft. Het is een gestructureerd proces dat leidt tot een nieuwe kijk op het probleem, gezien vanuit de mensen die er mee te maken hebben. Oplossingen zijn niet gebaseerd op kennis en plannen, maar op ervaringen uit het dagelijkse leven.
Oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken rondom extreem weer
Het onderzoek ‘Design Thinking & Extreem weer’ is een initiatief van 12 gemeenten, provincies en waterschappen uit Brabant en Limburg. Ondersteund door designers werden nieuwe mogelijkheden onderzocht om mensen te betrekken bij ruimtelijke adaptatie: het aanpassen van de leefomgeving op de steeds extremere weersomstandigheden. In vijf lokale vraagstukken rondom extreem weer werd een eigen manier van kijken – een frame – toegepast en unieke oplossingen – prototypen – ontwikkeld en uitgeprobeerd. Het boek ‘Design Thinking & Extreem weer’ beschrijft de uitkomsten nauwkeurig, helder en beeldend. Met als doel dat meer overheden de methode kunnen gaan toepassen.
In Boxmeer maken we het de bewoners graag gemakkelijk: De Kwekerij
Een van de vraagstukken was in de gemeente Boxmeer, bij een binnenstedelijk nieuwbouwproject: hoe krijg je mensen zover om tijdens de bouw van hun huis – een hectische tijd – te kiezen voor een groene en dus arbeidsintensieve tuin? Minder tegels betekent dat het water beter wegzakt, met minder wateroverlast tot gevolg. Met de invalshoek ‘maak het makkelijk’ werd een inspiratietuin gecreëerd midden op de bouwplaats: De Kwekerij. Binnen een week begonnen de nieuwe bewoners planten, struiken en bomen te adopteren, om ze later een plekje te geven in hun eigen tuin. Het resultaat: bewoners dachten na over de inrichting van de tuin op het moment dat de inrichting van het huis vaak voorkeur krijgt; en de gemeente heeft contact met bewoners over groenere tuinen.
Meer informatie kunt u vinden op https://www.klimaatadaptatiebrabant.nl/design-thinking en voor vragen kunt contact opnemen met Karla Niggebrugge (KNiggebrugge@brabant.nl).
Het project is uitgevoerd door: provincie Limburg, provincie Noord-Brabant, waterschap Aa en Maas, waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, waterschap Limburg, Unie van Waterschappen, gemeente Peel en Maas, gemeente Halderberge, gemeente Eindhoven, gemeente Boxmeer, gemeente Breda.
Meer nieuws
oktober 2024
september
- 19 september 2024 - Rainproof Dommeltuin in hartje Eindhoven vermindert effecten van klimaatverandering
- 12 september 2024 - Wandelen in het dynamisch beekdal met nieuwe AR-tool
- 11 september 2024 - Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin
augustus
- 29 augustus 2024 - Beek Keersopperbeemden hersteld
- 13 augustus 2024 - Natuurbranden beheersen wordt steeds belangrijker: zo kun jij helpen
- 09 augustus 2024 - Hittegolf van 2019 in een hetere toekomst
- 08 augustus 2024 - Onderzoek naar hitte in bestaande woningen
- 05 augustus 2024 - Nieuwe tool in Klimaateffectatlas toont KNMI’23-scenario’s