Klimaat Test Straat: wat werkt het best bij droger én natter klimaat?

woensdag 08 januari 2020

In Den Dungen hebben ze een hele speciale straat: de Jonkheer van Rijckevorselstraat is de komende twee jaar een Klimaat Test Straat. In de straat testen de bewoners, samen met de gemeente en het waterschap, welke oplossing het beste werkt om regenwater op te vangen. De test is een initiatief van Jozèf van den Oetelaar, die in de straat woont.

Eerste test met tankwagen

Op donderdag 14 november is de Klimaat Test Straat officieel van start gegaan. Toen hebben de bewoners met een tankwagen 4.000 liter water op de straat gespoten, om te zien wat er zou gebeuren bij een korte en hevige tropische regenbui. Op sommige plekken ging het water meteen de grond in. Op andere plekken niet, en er overstroomde ook een waterrooster. Je kon al goed zien waar het water goed wegtrekt en waar niet.

Welke oplossing werkt het best?

De bewoners en betrokken partijen testen de komende twee jaar 6 verschillende manieren om regenwater in de grond te laten zakken en te bewaren voor als het droog is. Ze doen metingen en kijken goed wat er gebeurt als het hard regent. In de straat zijn in de straatgoten zes proefvakken gemaakt, waarin regenwater moet wegzakken. Zo blijft het water in de straat voor droge tijden, in plaats van te verdwijnen in het riool. Na twee jaar hopen de betrokken partijen te weten welke infiltratiemethode het beste werkt.

Bewonersinitiatief

Jozèf is dit initiatief gestart samen met bewoners van de buurtvereniging Onze Kaànt. De gemeente, Waterschap De Dommel en het Prins Bernard Cultuurfonds dragen ook bij aan dit bewonersinitiatief.

Meer informatie

« Terug

Sluiten