Tilburgse scholieren meten temperaturen voor een koelere stad

woensdag 12 februari 2020

Tilburg werd in 2018 uitgeroepen tot warmste stad van Europa. De inwoners van Tilburg hebben de laatste jaren steeds meer last van hittestress. Dat kan leiden tot slaapproblemen, uitval op werk en kwetsbare mensen kunnen er zelfs aan overlijden. De gemeente Tilburg is daarom samen met scholen en Ontdekstation013 gestart met het project ‘Meet je stad!’, met als doel om de stad koeler te maken.

Hoe ziet het project eruit?

De gemeente Tilburg heeft vijf scholieren geselecteerd die het onderzoek uitvoeren. Zij bouwen een weerstation dat de temperatuur en de luchtvochtigheid meet. Daarna meten ze de temperatuur op verschillende plekken in de stad. Tot slot gaan ze met de resultaten naar de gemeente en geven daar advies over wat zij kunnen doen om de stad koeler te maken.

Bijzonder project

Bijzonder aan dit project is dat de gemeente en het onderwijs elkaar helpen: de scholieren helpen de gemeente door te meten wat koele en hete plekken zijn en door de resultaten te analyseren. De gemeente helpt het onderwijs doordat de scholieren op deze manier van heel dichtbij ervaren wat voor effect klimaatverandering kan hebben. En ze leren dat je ook zelf iets tegen klimaateffecten kunt doen. Bijvoorbeeld door de omgeving anders in te richten.

« Terug

Sluiten