Animatiefilm toont vier ideeën om droogteproblemen aan te pakken

donderdag 06 augustus 2020

In Nederland krijgen we door klimaatverandering vaker te maken met droogte. Mensen zijn zich hier de laatste jaren ook iets bewuster van geworden, bijvoorbeeld door sproeiverboden en oproepen om minder water te gebruiken. Maar hoe los je het probleem van droogte meer structureel op? Wat kun je verder nog doen dan minder water gebruiken? Het korte animatiefilmpje Hoog en Droog van Flows laat duidelijk zien wat het probleem is: vooral hoger gelegen gebieden krijgen snel te maken met droogte. Een groot deel van Brabant ligt ook hoog.

Filmpje toont vier ideeën

Je kunt natuurlijk minder water verbruiken, en meer pompen en sproeien om de droogte tegen te gaan. Maar het filmpje laat vier ideeën zien die droogte in hoger gelegen gebieden meer structureel aanpakken:

  • Nieuwe bassins: Leg nieuwe bassins aan waarin je regenwater uit natte perioden kunt vasthouden.
  • Overgangsgebieden: Leg overgangsgebieden aan rondom bestaande natuurgebieden. Daarmee verdrogen natuurgebieden minder en is de totale buffer groter.
  • Uiterwaardenbuffers anders gebruiken: Gebruik de bestaande buffers rond de uiterwaarden niet alleen om water in de rivier te houden in de winter, maar ook om water in de buffers te houden in de zomer. Zo infiltreert het water langzaam via de bodem naar het grondwater in plaats van dat het snel naar zee stroomt.
  • Blauwe batterij: Als we toch moeten pompen, doe dat dan zo efficiënt mogelijk met grote watersystemen die alleen pompen in de daluren. Zo verbruik je minder energie.

« Terug

Sluiten