Er is een nieuw bollenschema voor de sector infrastructuur

dinsdag 15 september 2020

De Nationale klimaatadaptatiestrategie (2016) heeft voor verschillende sectoren bollenschema’s ontwikkeld. Deze bollenschema’s geven een visuele samenvatting van de effecten en gevolgen van klimaatverandering voor elke sector. Ze helpen je om te bepalen wat de kansen en risico’s zijn voor je eigen werkveld. Het bollenschema voor de sector Infrastructuur is nu vernieuwd. Werk je binnen de infrastructuursector? En heb je het bollenschema al eens gebruikt of wil je het gaan gebruiken? Lees dan snel verder!

Wat is er nieuw?

De bollen die de verschillende gevolgen aangeven, zijn geactualiseerd en er zijn nieuwe gevolgbollen toegevoegd. Daarnaast is het bollenschema interactief geworden: als je op een gevolg klikt, krijg je een uitleg bij het gevolg. In die uitleg staat wat het gevolg inhoudt, wat de relatie is met andere sectoren en welke maatregelen het gevolg kunnen beperken. Download het nieuwe bollenschema.

Mis je iets in het bollenschema?

Infrastructuur is de eerste sector waarvoor we het bollenschema hebben vernieuwd. We zijn benieuwd naar reacties van gebruikers. Heb je een suggestie of vraag? Mist er volgens jou bijvoorbeeld een gevolg in het schema? Of is de uitleg van een gevolg ergens niet duidelijk? Laat het de makers van het bollenschema dan weten via het contactformulier op het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie!

Waar komen de bollenschema’s vandaan?

De bollenschema’s komen van de Nationale klimaatadaptatiestrategie. De eerste bollenschema’s verschenen in 2016 en zijn in 2018 geüpdatet. Dit zijn vier bollenschema’s:

  • Het wordt natter
  • Het wordt warmer
  • Het wordt droger
  • De zeespiegel stijgt

Snel na deze eerste vier schema’s verschenen in 2016 ook de bollenschema’s voor negen verschillende sectoren: Water en Ruimte, Natuur, Landbouw, Gezondheid, Recreatie en Toerisme, Infrastructuur, Energie, ICT en telecom, Veiligheid. Het bollenschema voor de sector Gebouwde omgeving is nog in ontwikkeling.

NAS-adaptatietool

Sinds december 2018 kun je ook zelf een bollenschema maken. Dat kan met de NAS-adaptatietool. Met deze interactieve tool kun je een bollenschema samenstellen dat past bij jouw werkterrein of probleem. De aanpassingen in het nieuwe bollenschema voor de sector infrastructuur zijn nog niet verwerkt in de NAS-adaptatietool.

« Terug

Sluiten