NK Tegelwippen: Rucphen als voorlopige groene koploper

dinsdag 15 juni 2021

In het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen strijden gemeenten om de felbegeerde titel van grootste tegelwipper. Wie krijgt het voor elkaar om zoveel mogelijk stenen te vervangen door planten? De Brabantse gemeente Rucphen stootte onlangs Gorinchem van de eerste plaats. Het team Klimaatadaptatie van de provincie Noord-Brabant sprak met de huidige koploper.

2020_NK_Tegelwippen_1000_Geveltuinen_Fotograaf Karina Amman_003
Fotograaf: Karina Amman

Het NK Tegelwippen vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2021. Inmiddels zijn meer dan 300.000 tegels in Nederland gewipt. Iedereen kan van een stoep een tuin maken. Groene tuinen koelen de omgeving, vangen regenwater op, zorgen voor een grotere biodiversiteit én zijn mooi om te zien. Ook in smalle straatjes kun je geveltuinen maken met klimplanten die zorgen voor een groenere wijk. Flink wat Brabantse gemeentes doen mee met de wedstrijd. Sinds kort staat de gemeente Rucphen met stip op de eerste plaats met 22.339 gewipte tegels, wat neerkomt op ongeveer 1 tegel per inwoner. René van Bedaf, adviseur water in de gemeente, is erg trots op het voorlopige resultaat.

Gemeente Rucphen zelf heel actief met klimaatadaptatie

De inwoners van Rucphen hebben de afgelopen weken hard gewerkt om hun tuinen te ontdoen van stenen. Met de actie ‘Tegel eruit, plantje erin’ zorgde de gemeente in samenwerking met een lokale hovenier en vele inwoners ervoor dat er een halve container tegels kon worden afgevoerd. “Maar,” zegt Bedaf, “de meeste stenen hebben we als gemeente zelf verwijderd bij de uitvoering van het Centrumplan Rucphen, waarbij we 1800 vierkante meter aan tegels hebben gewipt. En de reconstructie van de Dorpsstraat Noord St Willebrord leverde 530 vierkante meter aan groen op in onder andere groenvakken.” De twee grote projecten zijn gericht op het verminderen van hittestress, droogte en wateroverlast.

Gaat Rucphen winnen?

De gemeente zal ook na het NK Tegelwippen bij projecten bekijken waar ze verharding kunnen vervangen door groen. “Onze gemeente wordt zo stukje bij beetje nog groener, koeler, mooier en klaar voor de toekomst.” En gaat Rucphen het Nederlands Kampioenschap winnen? Bedaf: “We moedigen iedereen aan om vooral door te gaan met tegelwippen. Geen idee of we gaan winnen. Andere gemeenten kunnen nog grote projecten gaan doen. Het is een tussenstand, we wachten het af.”

Help jouw gemeente naar de eerste plaats: doe mee en registreer je gewipte tegels. Maar onthoud: wippen is belangrijker dan winnen!

« Terug

Sluiten