Winnaars bekend van de Brabantse Water Challenge 2021

dinsdag 21 december 2021

Dit jaar werd voor de vijfde keer de Water Challenge georganiseerd door de provincie Noord-Brabant. Ruim achthonderd deelnemende middelbare scholieren bedachten oplossingen voor problemen die met water te maken hebben. Daarbij stonden drie vragen centraal: Hoe kunnen we verspilling van (grond)water tegengaan? Wat is de oplossing voor het teveel (overlast) en tekort (droogte) aan water in Nederland? En hoe kunnen we de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater verder verbeteren?

Winaar onderbouw
Afbeelding: winnaar van de onderbouw

Medewerkers van de provincie Noord-Brabant stonden tijdens de Water Challenge voor de klas op middelbare scholen. Het onderwerp van gesprek: water. Want droogte, wateroverlast, overstromingen en waterkwaliteit zijn opgaven waar de provincie hard aan werkt. Met Brabantse Water Challenge worden scholieren uit onder- en bovenbouw uitgedaagd om mee te denken aan oplossingen voor voldoende, schoon en veilig water.

De deelnemende scholieren gingen enthousiast aan de slag met de vragen en maakten video’s van de ideeën die ze hadden. De (online) finale vond plaats op 2 december 2021, waarbij onder toeziend oog van onder andere Hagar Roijackers (gedeputeerde van water, natuur en gebiedsgerichte aanpak) en een jury de winnaars van dit jaar bekend zijn gemaakt. Van de onderbouw heeft het Stedelijk Gymnasium Den Bosch (3 vwo/Gym) gewonnen en van de bovenbouw het Elde College in Schijndel (4 vwo). 

Winaar bovenbouw.
Afbeelding: winnaar van de bovenbouw

Onderbouwleerlingen Samuel, Dirk, Floris, Jochem en Koen van het Stedelijk Gymnasium Den Bosch maakten in Minecraft van een volledig versteende omgeving een groene stad. Volgens de jury hebben ze veel tijd besteed aan hun inzending. “Het was toegankelijk. Een prettige stad, wie wil dit nu niet? Heel aansprekend, heel zorgvuldig gedaan”. Van de bovenbouw waren de winnaars Viggo, Vinny, Kirk, Emma en Lorelai van het Elde College in Schijndel. Zij bedachten veel verschillende oplossingen, zoals daktuinen voor wateropvang, wormtuinen voor het verbeteren van de bodem en filtersystemen om water schoon te houden. De jury stelde: “Er is met een groot maatschappelijk blikveld gekeken. Goed doordacht. Door de gesprekken met de gemeente en dat jullie plan ook voor de werkgelegenheid goed is, maakt jullie de winnaar van deze Water Challenge.”

Bekijk de volledige uitzending van de finale van de Brabantse Water Challenge.

« Terug

Sluiten