Catalogus met groene oplossingen voor woningcorporaties

dinsdag 11 januari 2022

Sociale woningbouw dreigt steeds meer in de problemen te komen door de gevolgen van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. De toenemende piekbuien, hitte en droge periodes leiden niet alleen tot schade aan woningen en buitenruimtes. De gevolgen van het veranderende weer hebben ook een negatief effect op de gezondheid en het welzijn van huurders. De nieuwe Groencatalogus Sociale Woningbouw helpt woningcorporaties om groene oplossingen te kiezen voor een leefbare sociale woningbouw.

Sociale woningbouw
Afbeelding: Wageningen University & Research

Wat komt er op de sociale woningbouw af?

De meeste sociale huurwoningen en buitenruimtes zijn niet klimaatbestendig. Ze kunnen bijvoorbeeld slecht tegen de toenemende hitte en droogte. Omdat woningen niet hittebestendig zijn krijgen bewoners sneller te maken met hittestress. Verder is er rond de woningen vaak weinig groen. En het groen dat er wel is, droogt tijdens warme periodes snel uit of sterft zelfs af. Dat komt doordat het groen weinig gevarieerd is en de kwaliteit vaak laag is. Het groen draagt zo nauwelijks bij aan verkoeling en vermindering van wateroverlast. In combinatie met het verlies aan biodiversiteit krijgen bovendien plagen meer kans, zoals ratten, meeuwen, muggen en de eikenprocessierups.

Wat kunnen corporaties doen?

Veel van de problemen rond sociale woningen kun je als corporatie tegengaan met groene oplossingen, ook wel Nature-based Solutions. Dit zijn oplossingen waarbij je de natuur gebruikt. Aan de ene kant helpen deze natuurlijke oplossingen om prettig te kunnen leven, aan de andere kant help je met deze oplossingen de natuur. Door de oplossingen in te zetten voor sociale woningbouw maak je de woningen klimaatbestendiger, zorg je voor meer biodiversiteit rond de woningen en voor een gezondere leefomgeving.

Wat vind je in de catalogus?

In de groencatalogus kun je meer lezen over het belang van groene oplossingen voor de sociale woningbouw en vind je verschillende mogelijke groene oplossingen. Wil je als woningcorporatie met groene oplossingen aan de slag? Maak dan zeker gebruik van de handvatten en tips over het proces van groenbeleid en uitvoering, in hoofdstuk 5 en 6. Handig zijn ook de tips over hoe je bewoners en anderen kunt betrekken bij groene en groenblauwe oplossingen.

Wie heeft de catalogus ontwikkeld?

Deze groencatalogus is het eindproduct van het onderzoeksproject Prettig Groen Wonen van Wageningen University & Research en partners. Dat project is uitgevoerd in opdracht van Woningcorporaties Stadion, Vestia en Haag Wonen en Gemeente Den Haag. Het project maakt deel uit van Topsector Tuinbouw & uitgangsmaterialen.

Ga naar de Groencatalogus Sociale Woningbouw

« Terug

Sluiten