Checklist voor natuurinclusief bouwen

donderdag 17 november 2022

Wil je weten of de bouw van een garage of glasvezelhuisje natuurinclusief is? Je komt erachter met de nieuwe Tabel Natuurinclusief Bouwen van Kennis Natuurlijk! Deze tabel kun je gebruiken als checklist om te controleren of kleine bouwwerken natuurinclusief worden of zijn gebouwd.

Tabel natuurinclusief bouwen naturalis (1)

Voor nieuwbouw en bestaande bouw

Kennis Natuurlijk! is een samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, a.s.r. en ASN Bank. Zij hebben de Tabel Natuurinclusief Bouwen ontwikkeld in opdracht van telecomaanbieder KPN. De tabel is ontwikkeld voor nieuwbouw, maar je kunt hem ook gebruiken als richtlijn voor natuurinclusief bouwen en ermee beoordelen hoe natuurinclusief bestaande kleine bouwwerken zijn. De tabel bestaat uit 26 criteria waarop je punten kunt scoren. Er wordt automatisch voor je uitgerekend hoe natuurinclusief je bouwwerk is. Je krijgt zo bijvoorbeeld inzicht in de vraag hoe goed natuurinclusiviteit wordt meegenomen in bedrijfsprocessen en in de planfase van het project.

Hoe gebruik je de tabel?

Wil je de tabel gebruiken? Download dan het Excelbestand en lees daar de instructies. In het tweede tabblad kun je de tabel invullen. Heb je dat gedaan? Dan zie je in het derde tabblad de resultaten. De poster kun je gebruiken als inspiratie.

Verschillende manieren voor bouwen met natuur

Wanneer bouw je precies natuurinclusief? Fleur van Duin, onderzoeker bij Naturalis: “Natuurinclusief bouwen is meer dan een nestkast ophangen of een groen dak aanleggen. Het betekent dat je bij bouwprojecten proactief handelt om de biodiversiteit te bevorderen, waarbij je schade aan de natuur vermijdt.” Bouwen met de natuur kan op verschillende manieren. Van Duin: “Je kunt bijvoorbeeld basiskwaliteit creëren en ruimte bieden aan natuurlijke ontwikkeling. Dit betekent bijvoorbeeld dat je zorgt dat de bodemkwaliteit goed is en dat je ruimte biedt om de natuur haar gang te laten gaan. Daarnaast kun je je richten op het behoud, herstel of de terugkeer van speciale dier- en plantensoorten. Dan creëer je voor die soorten de ideale omstandigheden, bijvoorbeeld door te zorgen dat er genoeg voedselaanbod of nestgelegenheid is.”

« Terug

Sluiten