Vergroen je stad met een verticale tuin

vrijdag 02 december 2022

De meeste mensen weten intussen wel dat het goed is om je tuin te vergroenen: het maakt je omgeving klimaatbestendiger en biodiverser. Maar wist je ook dat je kunt vergroenen zonder tuin? Vergroen bijvoorbeeld je gevel met een klimplant en tover zo een kale muur om tot een verticale tuin. Een gratis nieuwe Klimplantengids kan je daarbij helpen.

Geveltuin

Veel voordelen

Klimplanten hebben allerlei voordelen. In de bloeiperiode en de herfst zien ze er bijvoorbeeld heel mooi uit. Verder verlaagt groen stress. Daarnaast zijn het ophangen en onderhouden van klimplanten activiteiten die je goed met je buren kunt organiseren. Dat kan het buurtgevoel versterken. Ook vergroten klimplanten de biodiversiteit: bloemen en bessen trekken beestjes aan. Deze beestjes vormen voedsel voor andere dieren zoals vogels en vleermuizen. En de klimplanten zijn vaak een schuilplaats of een broedplaats voor dieren.  

Klimplanten als adaptatiemaatregel

Tijdens hete zomers kunnen klimplanten als zonwering werken en voor koelte zorgen. Je kunt een klimplant in een plantenbak laten groeien, maar beter nog is om hem in de grond te planten. Dus heb je een tuin met tegels? Haal die tegels dan weg en plant de klimplant samen met andere planten in de grond. Zo help je de omgeving meteen om regenwater beter op te slaan. Je hoeft de klimplant dan ook geen water te geven.

Kies de juiste klimplant

Niet alle gevels zijn hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat je je goed voorbereidt en rekening houdt met de eigenschappen van jouw gevel. Ligt die op het zuiden of op het noorden? Ligt je gevel vol in de wind of juist in de luwte? Door hier vooraf rekening mee te houden, heb je sneller succes. De Klimplantengids helpt je hierbij.

Tips en ideeën

De Klimplantengids is opgesteld in opdracht van de gemeente Amsterdam, maar de tips en ideeën kun je overal in Nederland toepassen. Je vindt in de gids onder meer een Keuzehulp klimplanten, informatie over hoe je een monument moet vergroenen, tips over onderhoud en een stappenplan voor een succesvolle groene gevel.

« Terug

Sluiten