Embassy of Water toont ontwerpen voor herstel watercyclus

donderdag 14 september 2023

Dit jaar presenteert de Embassy of Water tijdens Dutch Design Week (21 - 29 oktober) een overzichtstentoonstelling van vijf jaar waterontwerpen in een spetterend paviljoen op het Stadhuisplein in Eindhoven. Ze toont wat designkracht en natuurkracht kunnen doen voor het herstellen van de watercyclus. De provincie Noord-Brabant is een van de partners van de Embassy of Water.

Beeld narratief Embassy of Water

Door ons menselijk ingrijpen en ontwerpkeuzes uit het verleden is de watercyclus zo goed als gehalveerd. Water sijpelt niet meer in de bodem, maar wordt zo snel mogelijk afgevoerd naar zee. In combinatie met klimaatverandering leidt dit tot zowel droogte als wateroverlast. Toch is daar iets aan te doen, zegt curator Anouk van der Poll van de Embassy of Water: “We kunnen de watercyclus herstellen. We laten zien hoe we de inzichten van de afgelopen jaren aan waterdesign een plek kunnen geven in gebiedsontwikkeling en woningbouw. Zo kunnen we een leefomgeving creëren die de natuurlijke watercyclus herstelt. We lenen water uit de kringloop en geven het schoon weer terug.”

Van mensgericht naar levensgericht denken

De Embassy of Water neemt het voortouw en zoekt met ontwerpers, waterpartners en experts naar praktische oplossingen. Een andere denkwijze over water is daarbij essentieel. Ze wil af van het mensgericht denken (we ‘onttrekken’, ‘gebruiken’ en ‘lozen’ water), om toe te werken naar een levensgerichte (life-centered) aanpak: we lenen, hergebruiken en herstellen water. Luisteren naar de Stem van Water is daar een onderdeel van. Dit jaar wordt deze stem vertolkt door architect Lydia Fraaije.

Hoe ziet life-centered design voor water eruit?

Tijdens Dutch Design Week 2023 presenteert de Embassy of Water concrete ontwerpen en ontwerprichtingen die zijn ontstaan vanuit watergericht denken. “De Toolkit Stem van Water bijvoorbeeld,” zegt Van der Poll. “Die is ontworpen door Chiara Treglia in samenwerking met de Embassy of Water en stelt bouwbedrijven in staat om in het hele proces rekening te houden met de wensen en het welzijn van water tijdens het bouwen van nieuwe woningen. De Embassy of Water toont hoe de toekomst eruit kan zien als je water op de eerste plaats zet.”

Het hele jaar door activiteiten

De Embassy of Water wil samen met waterpartners, ontwerpers en de bouwwereld watervriendelijke woningen realiseren die water herstellen in plaats van vervuilen. Ze organiseert jaarrond activiteiten rondom regeneratief waterontwerp vanuit het Designhuis in Eindhoven. De partners van de Embassy of Water zijn: provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel, gemeente Eindhoven, Brabant Water en Dutch Design Foundation.

Lees meer over regeneratief waterontwerp in woningen en bekijk het programma via World Design Embassies.

« Terug

Sluiten