Ecodorp Boekel, een klimaatbestendige wijk

Naar het overzicht

Ecodorp Boekel, een klimaatbestendige wijk

In Boekel verrijst een wijk die volledig ecologisch gebouwd wordt. De inwoners (tevens bouwers) van de wijk zijn zich bewust van de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt en zoeken samen naar oplossingen.

De bouw van de eerste klimaatbestendige woningen staat voor 2019 in de planning en in 2020 staan er in totaal 30 huizen met groene daken op de nu nog kale grond. De groene daken vormen niet alleen een buffer voor hevige regenval, maar zijn ook bestand tegen de extreem grote hagelstenen die we in de toekomst steeds vaker mogen verwachten. Zelfs de speciale zonnepanelen op de daken zullen niet breken tijdens een hagelbui.

Elke woning krijgt een tank waarin duizenden liters regenwater kan worden opgevangen. Het gefilterde regenwater kan als drinkwater worden gebruikt. Het ecodorp heeft verschillende oplossingen voor hittestress. Naast de isolerende groene daken, hebben de huizen ook 40 centimeter dikke muren, gemaakt van kalkhennep. Dat zorgt ervoor dat het binnenklimaat stabiel blijft, ondanks hoge buitentemperaturen. Dichte begroeiing, hoge bomen en een zwemvijver bieden ook verkoeling.

Een deel van het benodigde voedsel willen de inwoners van de wijk halen uit een voedselbos. Een voedselbos is een manier van voedsel produceren met meerjarige planten zoals bomen en struiken. Dat zou klimaatresistenter zijn dan het verbouwen van voedsel met eenjarige planten omdat een voedselbos om verschillende redenen beter bestand is tegen hevige regenval, droogte en hitte.

Resultaten

Het ecodorp is nog in aanbouw. Er zijn verschillende bewezen voordelen van groene daken, regenwateropvang in tanks, ecologische waterzuivering en lokale energievoorziening. De wijk wil daarin een voorbeeld zijn voor anderen. Wil je meer weten over de technieken en plannen van Ecodorp Boekel? De dertig aantoonbaar klimaatadaptieve woningen en het buurthuis staan open voor rondleidingen en workshops. Daarnaast worden er maandelijkse informatiemiddagen georganiseerd.


Bovenstaande afbeelding geeft een beeld van de klimaatbestendige woningen in Ecodorp Boekel. 

Leerpunten

  • Ecodorp Boekel was verrast over de mogelijkheden die de overheid biedt voor versoepeling van regelgeving bij een experimenteel project zoals het ecodorp. Door versoepeling van regelgeving in de Crisis- en Herstelwet zijn mogelijkheden getest die binnen de huidige regelgeving niet mogelijk waren. Daarnaast mogen duurzame innovaties worden uitgeprobeerd in Ecodorp Boekel, zelfs als ze het certificeringstraject nog niet doorlopen hebben.
  • Helaas blijkt dat Nederlandse banken nog moeite hebben om innovatieve projecten te financieren. De Duitse GLS Bank gaat het grootste deel van de financiën op zich nemen. Het Nationaal Groenfonds gaat een deel financieren, omdat het een groene wijk is met een meetbaar biodiversiteitsplan. De Provincie Noord-Brabant gaat het project financieel ondersteunen met een subsidie.

Meer informatie

Toegevoegd: 18 juni 2018 

Contact

Ad Vlems
Ecodorp Boekel
Ad@ecodorpboekel.nl
06 - 23 54 31 01

Sluiten