65 groene daken in de wijk Kattenbosch in Rosmalen

Naar het overzicht

65 groene daken in de wijk Kattenbosch in Rosmalen

Inwoners van de wijk Kattenbosch in Rosmalen zijn gestart met de aanleg van 65 groene daken: in totaal 2000 vierkante meter. Dit project is gerealiseerd op initiatief van de buurtbewoners, met subsidie van de gemeente ’s-Hertogenbosch en het Waterschap Aa en Maas.


Fotograaf: Sandra Peerenboom

De daken in Kattenbosch zijn veranderd in groene oases met sedumbeplanting. Groene daken houden veel regenwater vast bij hoosbuien. Dat vermindert de druk op het riool tijdens extreem weer. Daarnaast vergroot een groen dak de biodiversiteit, dempt het omgevingsgeluid, zorgt het voor een koeler huis en is het prettig om naar te kijken. Daarmee verbetert het leefklimaat in de stad.

Resultaat

In totaal hebben 65 huishoudens in deze wijk een groen dak. Dat is goed voor 2000 vierkante meter aan groene daken. Op de timelapse-video hieronder is goed te zien hoe een groen dak wordt aangelegd.

Leerpunten

Goede voorbeelden

Eén buurtbewoner schreef drie jaar geleden een ecologisch plan voor de wijk Kattenbosch. De bewoners waren meteen enthousiast over de bessenstruiken en schuilplaatsen voor vogels die werden voorgesteld. Groene daken waren op dat moment minder bekend. De initiatiefnemer van het plan had zelf al een groendak. Nadat buurtgenoten dat dak hadden gezien, liepen ze er al snel warm voor. Goede voorbeelden zijn belangrijk om burgers te mobiliseren.

Direct contact met burgers

Vanuit de gemeente ’s-Hertogenbosch is een aantal medewerkers gespecialiseerd in groene daken. Omdat bij veel burgers het begrip groene daken nog niet bekend is, zijn de medewerkers met een miniatuur groendak naar de markt gegaan om voorlichting te geven. Dat leverde veel positieve respons op.

Eerst keuze voor mooi groen, dan pas andere voordelen

Het is belangrijk om te beseffen dat bewoners in eerste instantie lijken te kiezen voor een groendak omdat ze het mooi vinden. Vanuit dat idee kun je de belangrijke voordelen van groene daken gaan vertellen: wateropvang, hittestress, biodiversiteit, etc. Mooie beelden van bestaande groene daken doen het goed op sociale media, maar ook bij collega’s van de gemeente, wijkmanagers en voorzitters van wijk- en dorpsraden.

Daadkracht vanuit de wijk én de gemeente

Er moeten een paar mensen met visie en enthousiasme in een wijk aanwezig zijn. Die trekken de rest mee. Maar enthousiasme en daadkracht moet ook vanuit de gemeente komen. In ’s-Hertogenbosch was de gemeente een paar maanden geleden aanwezig bij een informatieavond over groene daken in Kattenbosch. Die steun en bevestiging van de gemeente werd als heel belangrijk ervaren door de bewoners.


Fotograaf: Sandra Peerenboom

Meer informatie

Toegevoegd: 25 augustus 2018

Contact

Gemeente 's-Hertogenbosch
Afdeling leefomgeving
leefomgeving@s-hertogenbosch.nl

Lees het interview met de kartrekkers van dit buurtinitiatief

Sluiten