Klimaatadaptief Haaren: 330 regentonnen verkocht met actie

Naar het overzicht

Klimaatadaptief Haaren: 330 regentonnen verkocht met actie

In de gemeente Haaren zijn in het voorjaar van 2018, 330 regentonnen verkocht tijdens een actie voor een klimaatadaptieve omgeving. Enkele milieubewuste inwoners initieerden deze actie samen met de gemeente en lokale ondernemers om zoveel mogelijk Haarenaren te overtuigen regenwater op te vangen in een regenton. De gemeente subsidieerde de actie, waardoor inwoners van Haaren 40 euro korting kregen op een regenton.

Resultaat

De verwachting was dat 5% van de huishoudens van de gemeente Haaren een regenton zouden installeren; dat komt neer op 250 regentonnen. Na een actie van drie maanden hebben 330 huishoudens een regenton met korting aangeschaft met een buffercapaciteit van krap 60.000 liter regenwater. Een aantal factoren heeft gezorgd voor een succesvolle actie:

  • Samenwerking met enthousiaste, lokale ondernemers: de regentonnen werden verkocht door een drietal ondernemers in Haaren. Zij zorgden voor veel aandacht voor de actie.
  • De laagdrempelige procedure: voor inwoners van de gemeente werd de korting direct verrekend bij de kassa.
  • Extra service bij de actie: inwoners konden de regenton laten thuisbezorgen en installeren.
  • Er is rekening gehouden met huishoudens met een kleine portemonnee. De goedkoopste regenton kost 40 euro, dus het was mogelijk om een gratis regenton te krijgen.
  • Persoonlijk contact in de dorpen en sociale druk: Vermeer Duurzame Diensten, de uitvoerder van de regentonnenactie, stelt dat mensen in een dorp gemakkelijker in beweging komen. “Mensen kennen elkaar allemaal wel en praten erover met elkaar. Ze kennen de ondernemers, ze kennen ons als uitvoerders en ze willen natuurlijk niet achterblijven als de buren ook een regenton hebben neergezet. Het persoonlijke contact heeft veel opgeleverd”.

Leerpunten

  • Volgens Vermeer Duurzame Diensten kan er nog veel meer regenwater worden opgevangen in de bodem. “Het is belangrijk dat mensen niet alleen een regenton neerzetten, maar de overstort van die ton ook in de tuin laten uitkomen en niet op het riool. Dan kan al heel gemakkelijk met een gat vol grind in een hoek van je tuin. Daar moet nog meer aandacht voor zijn.”
  • Plan een actie in het voorjaar. Bewoners zijn dan bezig met hun tuin en staan open voor een regenton. Ze kunnen in de zomer dan meteen profiteren van het opgevangen regenwater.
  • Houd goed contact met de lokale ondernemers. Vermeer: “het is belangrijk om de winkeliers goed te instrueren. Aan het begin van de actie ging het heel hard met de vraag naar regentonnen. Het gevaar dreigde dat het budget voor de korting overschreden zou worden. Dat moeten de uitvoerders en de winkeliers samen goed bijhouden.”

Toegevoegd: 6 september 2018

Sluiten