Van Helvoirt Groenprojecten draagt bij aan een klimaatrobuuste omgeving

Naar het overzicht

Van Helvoirt Groenprojecten draagt bij aan een klimaatrobuuste omgeving

Van Helvoirt Groenprojecten is een bedrijf uit Berkel-Enschot dat natuur dichterbij mensen wil brengen. Dat doen ze onder andere door de aanleg van tuinen, (zwem)vijvers en het planten van bomen, maar heel vaak ook door de aanleg van multifunctionele daktuinen en groendaken. En daarmee dragen ze actief bij aan een klimaatrobuuste omgeving. 

Daktuinen en groendaken 

Daktuinen en groendaken absorberen grote hoeveelheden regenwater bij hoosbuien, ze isoleren, geven verkoeling en stimuleren de biodiversiteit. Directeur Bert van Helvoirt: “We maken heel veel daktuinen voor particulieren en bedrijven. Zo hebben we onlangs een daktuin op het nieuwe Van der Valk hotel in Tilburg gemaakt. Van Helvoirt realiseerde ook het appartementencomplex Havenmeester in TilburgJe ervaart het als een normale tuin en hebt niet door dat het eigenlijk een daktuin is”, aldus Van Helvoirt. “We merken de laatste tijd dat projectontwikkelaars heel graag groen integreren in hun projecten. Ze willen een aantrekkelijke omgeving creëren en daar hoort groen bij. Het maakt vaak maar een klein onderdeel uit van het totale bouwbudget, maar geeft wel de doorslag bij prijsvragen of verkooptrajecten”. Datzelfde geldt voor woningbouwverenigingen zoals Brabant Wonen, waar Van Helvoirt sedumdaken aanlegde op verschillende woonflats. 


Afbeelding: daktuin van appartementencomplex Havenmeester in Tilburg (Foto: Van Helvoirt Groenprojecten)

Multifunctionele daken 

Helaas zie je weinig groene daken op bedrijventerreinen want die daken zijn niet sterk genoeg. Van Helvoirt: “We moeten gaan omdenken bij het bouwen: een gebouw kan meerdere functies hebben waardoor je een verdienmodel kunt halen uit een extra functie op een dak, bijvoorbeeld een sportaccommodatie. Dan is het voor bedrijven interessant om daarin te investeren”. Van Helvoirt geeft zelf het goede voorbeeld: boven op het kantoorgebouw van Van Helvoirt Groenprojecten is een waterzuiverend dak gerealiseerd. Het afvalwater wordt gezuiverd door grassen op het dak. Het gezuiverde water wordt gebruikt om toiletten mee door te spoelen. Daarnaast werkt het dak verkoelend. 

Slimme systemen voor groen in de stad 

Van Helvoirt werkt steeds vaker met slimme systemen om groen in de stad aan te leggen. Zo werken ze sinds kort met een retentiesysteem dat water beter vasthoudt op daken en in het openbaar gebied. “Het systeem buffert regenwater in een soort krattenlaag. In deze kratten zitten kleine buizen die voorzien kunnen worden van een speciaal soort steenwol dat ervoor zorgt dat water via een capillaire werking omhoog gaat, zodat het voor de planten beschikbaar wordt. Je maakt dus eigenlijk een kunstmatige grondwaterstand op bijvoorbeeld een dak en het kost geen energie om het water daar te krijgen waar je het wilt hebben. Het is techniek, maar je blijft zo dicht mogelijk bij natuurlijke principes. “Met dit systeem zijn we voorbij de pilot fase, het begint nu echt te lopen”, aldus Van Helvoirt. “Met een klant in Rotterdam hebben we samen een business case opgesteld, waaruit bleek dat het in die situatie geld opleverde, omdat er bijvoorbeeld geen afschot in het dak gemaakt hoefde te worden, dat er veel leidingen konden vervallen en omdat het beregeningssysteem veel simpeler werd.  

Voor parkeergarage Wolvenhoek in de binnenstad van s-Hertogenbosch heeft Van Helvoirt ook iets slims bedacht om de begroeide wand die daar is aangebracht volledig tot wasdom te laten komen. Er was weinig ruimte in de smalle straat naast de parkeergarage. “Daarom hebben we onder de bestrating een substraat toegepast dat extra groeiruimte creëert zodat planten optimaal kunnen groeien 

Toegevoegd: 29 mei 2019

Sluiten