Klimaatstresstest gemeente Someren

Naar het overzicht

Klimaatstresstest gemeente Someren

De gemeente Someren heeft een klimaatstresstest laten uitvoeren om in beeld te krijgen hoe kwetsbaar ze is voor de gevolgen van klimaatverandering. Hoe heeft Someren dit aangepakt? Wat zijn de grootste kwetsbaarheden? Wat zijn de kansen? Dat lees je op deze pagina.

Hoe kwam de klimaatstresstest tot stand?

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft in opdracht van de gemeente Someren de klimaatstresstest uitgevoerd. Arcadis heeft de kwetsbaarheden en kansen van de gemeente in kaart gebracht voor negen sectoren: Water en ruimte, Landbouw, tuinbouw en visserij, Gezondheid, Recreatie en toerisme, Natuur, Infrastructuur, Energie, IT en telecom en Veiligheid. Daarnaast heeft Arcadis naar deze vier klimaatthema’s gekeken.

  1. Wateroverlast door extreme buien
  2. Droogte
  3. Hitte
  4. Overstroming

Bij deze stresstest heeft Arcadis gebruik gemaakt van studies in de Klimaateffectatlas. Om de kwetsbaarheid voor overstroming in het buitengebied te onderzoeken heeft Arcadis samengewerkt met de waterschappen Aa en Maas en De Dommel. Ook hebben verschillende gemeentelijke teams bijgedragen aan de stresstest.

Wat zijn de resultaten?

Hieronder lees je per thema de resultaten van de klimaatstresstest.

Wateroverlast door extreme buien

De gemeente Someren is op meerdere plekken kwetsbaar voor wateroverlast door extreme buien. Dat blijkt onder andere uit de overlast in juni 2016. In de kern van Someren zijn de straten rond de Dorpstraat, Noorderlaan en de Floreffestraat kwetsbaar. In Someren-Eind zijn de straten rond de Kleijnaarstraat en Willem Alexanderstraat kwetsbaar. Dat kan lokaal ook slecht zijn voor de waterkwaliteit. Daarnaast neemt de grondwateroverlast op een aantal plekken toe. De gemeente wil daarom haar best doen om de komende jaren de wateroverlast terug te dringen en waar mogelijk water op te vangen.

Droogte

Omdat Someren op de hoge zandgronden ligt, zijn de natuur en de agrarische sector kwetsbaar voor verdroging. Vooral de leemarme grond in het westen van Someren is gevoelig voor toenemende droogteschade. In Someren is er daarnaast kans dat de bodem daalt op de veengronden in de beekdalen. Deze bodemdaling kan oplopen tot meer dan zestig centimeter in 2050. In het meest extreme klimaatscenario kan de bodemdaling nog eens 15 centimeter extra zijn.

Hitte

Het risico op problemen door hittestress zijn op dit moment klein. Hittestress is het sterkst op het bedrijventerrein in het oosten van de kern Someren en in het oosten van Someren-Eind.

Overstromingen

De risico’s op overstromingen door dijkdoorbraken bij de kanalen zijn klein. Wel komen er na een hevige bui lokaal plekken onder water te staan. De waterdiepte blijft beperkt. De waterkwaliteit kan dan slecht zijn, omdat niet al het vieze rioolwater dan wegstroomt. 

Kansen

Someren ziet dat klimaatverandering kansen biedt op het gebied van recreatie en toerisme. Ook biedt de klimaatopgave de mogelijkheid om de leefomgeving te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de toekomstige waterberging in de Keizerstraat-Grebbe. Deze wordt speels ingericht, wat fijn is voor de nabijgelegen school en kinderen uit de buurt. 

Verzamelkaart aandachtsgebieden

Verzamelkaart Klimaatstresstest Someren.png
Afbeelding: Verzamelkaart met daarop de kwetsbaarste locaties voor klimaatverandering in de gemeente Someren.

Leerpunten

De waterschappen gebruiken de overlast van winterse neerslag om iets te zeggen over wateroverlast in het algemeen. Maar uit de klimaatstresstest blijkt dat dit niet voldoet voor de situatie in Someren. In het buitengebied van Someren ontstaat juist vooral in de zomer wateroverlast. Dat komt doordat de kleine bovenlopen van het watersysteem weinig ruimte hebben om pieken op te vangen.

Toegevoegd: 28 januari 2021

Sluiten