Verticaal bos op de Trudo Toren in Eindhoven

Naar het overzicht

Verticaal bos op de Trudo Toren in Eindhoven

Op het voormalig bedrijventerrein van Philips in Eindhoven staat de Trudo Toren. Dit is een woontoren met balkontuinen waarin bomen, heesters en planten groeien. In totaal vormen 135 bomen en 9000 planten samen een bos van zeventig meter hoog. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, vergroten de biodiversiteit en zorgen ’s zomers voor verkoeling. De Trudo Toren, ook wel de ‘bostoren’, bestaat uit sociale huurwoningen.

007 Trudo haasje
Foto: Igor Vermeer Fotografie

Wat was de aanleiding voor deze bostoren?

Woningbouwvereniging Trudo raakte tien jaar geleden betrokken bij de vernieuwing van Strijp-S, een deel van het voormalig bedrijventerrein van Philips. Het doel was om Strijp-S te ontwikkelen tot een aantrekkelijk en goed bereikbaar gebied met ruimte voor wonen, winkels en kantoren. Trudo zocht daarom naar opvallende manieren om het gebied te vergroenen. Zo kwam de woningbouwcorporatie op het idee van de bostoren, naar het voorbeeld van het beroemde Bosco Verticale in Milaan. De Italiaanse architect van deze Milanese bostoren is Stefano Boeri. Hij heeft ook de Trudo Toren ontworpen, samen met landschapsarchitect Laura Gatti. De Trudo Toren is de eerste bostoren van Nederland en wordt sinds september 2021 bewoond.

Wat zijn de voordelen van de bostoren?

De bomen, heesters en planten op de Trudo Toren zorgen voor koelte in de zomer en ze dragen bij aan een betere isolatie van de appartementen. Verder verbetert het verticale groen de luchtkwaliteit en filtert het fijnstof. Ook trekt het vogels, bijen, vlinders en insecten aan. Dat vergroot de biodiversiteit in de buurt.

Veel rode planten

De Italiaanse architect heeft gekozen voor bomen, heesters en planten met een rode of roodachtige kleur. Hiermee wilde hij aansluiten bij het rood en wit van de stad Eindhoven. Zo koos hij voor de hazelaar, het krentenboompje, sierkers, lijsterbes, duizendknoop, de vlinderstruik, de narcis en leliegras.

Hoe onderhoud je een bostoren?

De gekozen bomen groeien goed in bakken, kunnen tegen een stootje en zijn makkelijk te snoeien. De bewoners mogen hun deel van het bos niet zelf verzorgen. Professionele hoveniers van Du Pré Groenprojecten zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. Het water geven gaat automatisch. Op elke verdieping meten sensoren of de planten water nodig hebben. Een automatisch systeem geeft de planten dan water. Voor het andere onderhoud maken de hoveniers gebruik van een gevellift: een installatie die ook glazenwassers gebruiken. Maar er zijn ook speciale hoveniers die voor het onderhoud aan een touw zullen hangen. Deze abseilende hoveniers zijn daarvoor speciaal opgeleid.

Eurosafe Solutions (2)
Foto: Eurosafe Solutions

Wie komen er in de bostoren te wonen?

Om in de Eindhovense bostoren te kunnen wonen hoef je niet rijk te zijn. De woningen zijn bestemd voor de sociale huur. Voor een appartement betaal je ongeveer 633 euro per maand aan kale huur. De bostoren bestaat uit 19 verdiepingen met in totaal 125 kleine appartementen. Elk appartement heeft een oppervlakte van iets minder dan 50 vierkante meter en is bedoeld voor maximaal twee personen. De woningcorporatie wil graag een gemeenschap van actieve bewoners in de Trudo Toren. Daarom is een deel van de woningen toegewezen op basis van een motivatiebrief.

Wie hebben aan dit project samengewerkt?

Om de verticale bostoren in Eindhoven mogelijk te maken heeft woningcorporatie Trudo samengewerkt met bouwbedrijf Stam + De Koning Bouw, architectenbureau Stefano Boeri Architetti en Studio Laura Gatti, INBO, Du Pré Groenprojecten, Van den Berk Boomkwekerijen, Eurosafe Solutions en HB Watertechniek.

Toegevoegd: 8 november 2021

Contact

Fieke van den Beuken
Trudo woningcorporatie
wonen@trudo.nl

Sluiten