Roosendaal vergroent binnenstad met klimaatadaptieve Stadstuin Van Hasselt

Naar het overzicht

Roosendaal vergroent binnenstad met klimaatadaptieve Stadstuin Van Hasselt

De gemeente Roosendaal heeft een parkeerterrein in de binnenstad vervangen door een klimaatadaptieve tuin: de Stadstuin Van Hasselt. Bij hevige regenbuien vangt een wadi in de tuin het water op en voert het vertraagd af. Daarnaast heeft de tuin ook een culturele functie: er zijn verschillende kunstwerken in de tuin geplaatst en er is daarnaast ruimte voor wisseltentoonstellingen en kleine culturele activiteiten. Het ontwerp van de stadstuin door Except Integrated Sustainability is bekroond met de Lighthouse Award.

Stadstuin van Hasselt 2

Hoe kwam de Stadstuin Van Hasselt tot stand?

Roosendaal heeft in haar klimaatadaptatievisie ‘Roosendaal Natuurstad’ haar ambities vastgelegd om in 2050 klimaatadaptief te zijn. De nieuwe stadstuin maakt hier deel van uit. De tuin ligt in een lager gelegen deel van de binnenstad, tussen theater De Kring, museum het Tongerlohuys en het Koetshuis. Vroeger liep door het gebied een watergang die in verbinding stond met de Roosendaalse Vliet. Dat maakt het een goede plek om regenwater op te vangen. Medewerkers van De Kring, het Tongerlohuys, de eigenaar van de Koetshuistuin en woningcorporatie Alwel hebben als ‘buren’ en toekomstige gebruikers van de tuin meegedacht over het ontwerp. En de provincie heeft financieel bijgedragen via de subsidieregeling ‘Klimaatadaptatieprojecten Noord-Brabant’ voor gemeentelijke werkregio’s. 

Hoe gaat de stadstuin klimaateffecten tegen?

Dankzij de wadi helpt de stadstuin tegen droogte en wateroverlast in de binnenstad. Voor aanleg van de tuin was er bij hevige zomerbuien vaak wateroverlast in de Nieuwstraat die er vlakbij ligt. Nu vangt de wadi het regenwater op en voert het vertraagd af via de gracht rondom het Tongerlohuys. Daarnaast zijn daken van de panden ernaast afgekoppeld zodat regenwater in het gebied kan infiltreren. De vergroening van de omgeving helpt verder tegen hittestress en is goed voor de biodiversiteit.

Ruimte voor kunst en cultuur

De stadstuin biedt ook ruimte aan kunst en cultuur. Zo heeft het grote kunstwerk De Groenfabriek een vaste plek in de tuin gekregen. Daarnaast is er plek voor acht andere kunstwerken. Deze kunstwerken zijn in bezit van de gemeente of ze komen uit de collectie van museum het Tongerlohuys. Naast deze kunstwerken is er ruimte voor wisseltentoonstellingen. De schouwburg en het museum kunnen de stadstuin ook voor andere culturele activiteiten gebruiken. De naam van de stadstuin sluit aan bij de geschiedenis van de stad: de tuin is vernoemd naar de bankiersfamilie Van Hasselt die vroeger een groot deel van de grond in bezit had.

Fijne plek voor inwoners en bezoekers

Door het groen, de kunstwerken en culturele activiteiten is de stadstuin een aantrekkelijke plek voor inwoners en bezoekers. En door de vlindervormige paden, groene borders en zitranden kun je er ook heerlijk ontspannen. Voor basisscholen uit de buurt is er bovendien de mogelijkheid om een buitenles in de tuin te verzorgen.

Stadstuin van Hasselt 1

Beheer

Om de stadstuin heen is een hek gebouwd met twee toegangspoorten, om de tuin ’s avonds en ’s nachts te kunnen afsluiten. Ten zuiden van de stadstuin blijven er twaalf parkeerplaatsen beschikbaar, waaronder twee invalideplaatsen. De stadstuin wordt beheerd door de gemeente Roosendaal.

Meer informatie

Meer informatie over de Stadstuin van Hasselt vind je op de website van de gemeente Roosendaal.

Toegevoegd: 21 juli 2022

Contact

Frans Oostinga
Gemeente Roosendaal
f.oostinga@roosendaal.nl

Sluiten