9.000 m² afgekoppeld in Grave om wateroverlast tegen te gaan

Naar het overzicht

9.000 m² afgekoppeld in Grave om wateroverlast tegen te gaan

De Trompetterstaat in Grave had tijdens hevige buien te maken met wateroverlast. Om de overlast tegen te gaan en de omgeving klimaatbesteniger te maken, heeft de gemeente Land van Cuijk in 2020 een hemelwaterriool aangelegd om het regenwater af te kunnen voeren naar een vijver in de buurt. In totaal is er in de buitenruimte zo’n 9.000 m² afgekoppeld van het riool.

Trompetterstraat in Grave met bomen en bloemperken

Wat was de aanleiding van dit project?

Uit onderzoek in 2016 van adviesbureau Akertech bleek dat er op de Trompetterstraat kans was op wateroverlast bij een hevige bui van 60mm/h. Om de kans op overlast te verminderen, heeft de gemeente Land van Cuijk besloten om een hemelwaterriool aan te leggen die regenwater afvoert naar de vijver aan de G.W. Lovendaalsingel.

Betrokken bewoners

Om tot een definitief plan te komen, zijn er meerdere risicodialogen gevoerd met bewoners. Bewoners zijn ook betrokken geweest tijdens onderzoek van Akertech in 2017. Daarnaast heeft de gemeente de verbinding gemaakt met de herinrichting van de nabijgelegen Bagijnenstraat, zodat er meer regenwater kon worden afgekoppeld.

Wat zijn de resultaten?

In totaal is er tijdens de werkzaamheden in de openbare ruimte ongeveer 9.000 m² afgekoppeld. Ook de helft van de aangrenzende woningen en bedrijven zijn afgekoppeld. Daarnaast biedt het nieuwe hemelwaterriool mogelijkheden om in de toekomst andere delen van het centrum af te koppelen en zo meer regenwater af te voeren. Verder is de biodiversiteit vergroot doordat er extra bomen zijn geplant en perkjes met bloemenmengsels zijn aangelegd.

Toegevoegd: 7 september 2023

Contact

Zoë Koelma
Gemeente Land van Cuijk
Zoe.koelma@landvancuijk.nl

Sluiten