Bomen in Roosendaal krijgen de ruimte in ondergrondse waterberging
De gemeente Roosendaal heeft op de Admiraal de Ruijterstraat een ondergronds waterbergingssysteem aan laten leggen. Wat dit systeem extra bijzonder maakt, is dat het ook ruimte biedt aan boomwortels om te groeien. Zo zorgt het systeem niet alleen voor een goede waterbalans, maar helpt het ook om er een mooie groene straat van te maken. De gemeente kon hierdoor bijvoorbeeld nieuwe bomen planten in speciale groeiplaatsen.
Waarom koos de gemeente voor deze waterberging?
Het rioolstelsel op de Admiraal de Ruyterstraat in Roosendaal was toe aan onderhoud. Bovendien was de straat sterk versteend. De bomen groeiden niet goed en de wortels zorgde voor bobbels in de bestrating. Daarom besloot de gemeente om de werkzaamheden aan het riool te combineren met adaptatiemaatregelen met veel ruimte voor bomen.
Welke maatregelen zijn er genomen?
Met dit project wilde de gemeente het waterbeheer in de straat verbeteren en de straat vergroenen. Ook wilde ze bij hevige buien de druk op het riool en de zuiveringsinstallatie verminderen. Daarvoor heeft ze Joosten Groep gevraagd een ondergronds waterbergingssysteem aan te leggen. Dit duurzame systeem is gemaakt van gerecycled oud piepschuim en biedt boomwortels de ruimte om te groeien. Daarnaast is de straat vergroend en zijn oude bomen vervangen door nieuwe bomen. Deze nieuwe bomen zijn geplant in speciale boomgroeiplaatsen. Door bomen meer ruimte te geven, kunnen ze beter groeien en wordt de buitenruimte aangenamer. Vooral op warme dagen, wanneer de bomen voor schaduw zorgen.
Hoe wordt er gemonitord?
Het waterbergingssysteem is uitgerust met sensoren in de bodem. Deze meten onder meer vochtgehalte, temperatuur, voedingswaarde en het grondwaterpeil. Joosten brengt de verzamelde data bij elkaar op een online dashboard waar ook de gemeente toegang toe heeft. Zo kunnen beide partijen de impact van deze maatregel nauwkeurig volgen en analyseren.
Leerpunten
De werkzaamheden zijn allemaal goed uitgevoerd, waardoor het project geslaagd is. Wel is het belangrijk om de planning van de werkzaamheden goed te communiceren met de bewoners. Een strak stappenplan voor de start van de werkzaamheden had voor nog meer draagvlak kunnen zorgen.
Toegevoegd: 19 juni 2025