Ik ben een docent/student

Ben je docent of student en wil je meer weten over klimaatadaptatie? Dan kan deze pagina je verder helpen. Je vindt hier uitleg en verschillende informatiebronnen over klimaatverandering en klimaatadaptatie. Ook leggen we uit welke effecten klimaatverandering specifiek heeft voor Brabant. Verder vind je op deze pagina lesmateriaal dat je in het onderwijs kunt gebruiken. Denk je erover om een stage- of afstudeeronderzoek te doen op het gebied van klimaatadaptatie? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden via het contactformulier. Via Afstudeerprojecten vind je verschillende Brabantse afstudeeropdrachten die gaan over klimaatadaptatie.

Wat is klimaatverandering?

In de afgelopen 130 jaar is het wereldwijd gemiddeld 1°C warmer geworden. En in Nederland is de temperatuur tussen 1901 en 2020 zelfs met ruim 2 °C gestegen. Door de opwarming van de aarde, verandert het klimaat: weersextremen zoals droogte, hitte en hevige neerslag nemen toe, en de zeespiegel stijgt. Op milieucentraal.nl vind je meer informatie over klimaatverandering. Ben je op zoek naar een filmpje over klimaatverandering? Dan kun je deze gebruiken:

Wat is klimaatadaptatie?

Klimaatverandering heeft verschillende gevolgen voor ons leven: we moeten ons beter beschermen tegen de stijgende zeespiegel, de kans op wateroverlast door neerslag wordt groter, en we krijgen vaker te maken met hitte en droogte. Deze gevolgen brengen risico’s met zich mee. Als we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat, kunnen we veel van deze risico’s tegengaan of er beter mee omgaan. Ons aanpassen aan klimaatverandering, noemen we ook wel: klimaatadaptatie. Wil je weten op welke manieren we ons aan klimaatverandering kunnen aanpassen? Op de website Groenblauwe Netwerken vind je meer dan tweehonderd maatregelen. En met de climate app kun je per locatie en situatie geschikte maatregelen vinden. Maatregelen waarmee we ons aanpassen aan het veranderende klimaat, noemen we ook wel adaptatiemaatregelen.

Wat zijn effecten van klimaatverandering voor Brabant?

De provincie Noord-Brabant bestaat naast zand voor een belangrijk deel ook uit klei en veen, en de provincie kent hoogteverschillen. Omdat Brabant uit verschillende landschappen bestaat, verschillen de effecten van klimaatverandering per gebied. Een van de uitdagingen is om meer ruimte voor water te vinden om overlast en schade tijdens natte en droge periodes te beperken. Het kaartverhaal ‘Brabant: Mozaïek van klimaatopgaven’ laat zien wat de verschillende effecten van hitte, wateroverlast en droogte zijn voor de provincie.

Welk materiaal kun je gebruiken in het onderwijs?

Er zijn verschillende websites die lesmateriaal aanbieden dat je als docent kunt gebruiken:

  • Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een lespakket ontwikkeld voor de basisschool. Leerlingen kunnen zelf maatregelen nemen om een wijk klimaatbestendig in te richten. Je vindt hier lesbeschrijvingen, een powerpoint en filmpjes.
  • Op de Belgische website Climate Challenge staat lesmateriaal over klimaatverandering. Je vindt hier hapklare lessen, video’s, achtergrondinformatie en interviews met wetenschappers.
  • De website watereducatie.nl is een platform om het waterbewustzijn in het onderwijs te vergroten. Op de website vind je ook specifiek lesmateriaal over klimaatverandering en klimaatadaptatie.
Sluiten