Wat doen Brabantse steden om hittestress te voorkomen?

donderdag 23 mei 2019

In hete zomers kan de dagtemperatuur in de stad wel vier graden hoger zijn dan in het omringende buitengebied. Vier grote Brabantse steden doen hun best om hittestress in de stad te voorkomen: van hangende tuinen tot mini-bossen en waterspeelplekken.


Foto: Stefano Boeri Architetti

Breda

De gemeente Breda liet vorig jaar een waterspeelplek aanleggen aan het Kasteelplein om hete zomers dragelijker te maken voor inwoners. Inmiddels is de speelfontein in gebruik genomen. “De hete zomer van 2018 was een fantastische zomer om de waterspeelplek te testen”, aldus Vincent Kuiphuis van de gemeente Breda. “Wij zijn er heel blij mee. De speelplek is zo’n succes dat omwonenden klagen omdat het plein nu zo intensief gebruikt wordt.” Kinderdagverblijven uit heel Breda nemen kinderen op hete dagen mee naar de waterspeelplek. “Daarom staat een nieuwe waterspeelplek al in de planning”. De gemeente Breda doet mee aan het Europese project Cool Towns waarin het voorkomen van extreme hitte in binnensteden centraal staat.

’s-Hertogenbosch

“De gemeente ’s-Hertogenbosch is bezig met een hitteonderzoek en wil vooral inzetten op meer groen in de stad om hittestress te voorkomen”, aldus Martine Beuken – Greben, programmamanager klimaatadaptatie bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. “In het bestuursakkoord staat dat de gemeente een verdubbeling van het aantal aangeplante bomen per jaar wil”. Daarnaast zorgt de aanleg van Tiny Forests (mini-bossen in de stad) voor minder wateroverlast, meer verkoeling en verhoging van de biodiversiteit. De gemeente gaat ook in gesprek met hoveniers over hun rol in het vergroenen van tuinen. En bedrijven en particulieren worden geïnformeerd over de mogelijkheden van groene daken.

Tilburg

Het nieuwe park in de spoorzone van Tilburg heeft sinds kort een stromende beek en een waterspeelplek. De gemeente ondersteunt ook scholen die een groen schoolplein willen aanleggen. De provincie Brabant stelt subsidie beschikbaar voor groene schoolpleinen omdat die onder andere bijdragen aan een koelere leefomgeving. De gemeente Tilburg geeft een aanvulling op die subsidie aan zeven scholen in de stad om de pleinen nog groener te maken. Daarnaast werkt de gemeente Tilburg samen met verzekeraar Interpolis aan een initiatief om groene daken aan te leggen. 

Eindhoven

Het appartementencomplex Medina staat bekend om zijn hangende tuinen. In het ontwerp is rekening gehouden met de warmte in de binnenstad. Een verticaal bos is in aanbouw. De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft voor Eindhoven de Trudo Toren ontworpen: een toren met 125 sociale huurwoningen, 125 bomen en 5200 struiken.

Volgens woordvoerder van de gemeente Eindhoven Corine van der Putten is het op sommige plekken in Eindhoven nog te warm op hete dagen. Dat blijkt uit de hittekaarten die de gemeente heeft laten maken in het kader van de klimaatstresstest. Het stadhuisplein is bijvoorbeeld een betonnen vlakte die snel opwarmt. Eindhoven wil deze en andere pleiner veel groener maken om voor verkoeling in de stad te zorgen.

« Terug

Sluiten