Levend water in Tilburg zorgt voor wateropslag, verkoeling en plezier

donderdag 28 februari 2019

Vroeger stroomden er door Tilburg zo’n 35 beken, maar door de textielindustrie zijn die in de loop van de jaren vervuild en daarna gedempt. Nu brengen inwoners met hulp van de gemeente het levend water terug. In de Tilburgse spoorzone verrijst op dit moment een ecologisch stadspark van 10 hectare waar weer water stroomt in een nieuwe beek. Tijdens stortbuien vangt een groene vallei en een vijver regenwater op. Een beek en waterplein geven verkoeling en speelplezier. Het water wordt gezuiverd op een natuurlijke manier met planten in een helofytenfilter en met UV-lampen.

Resultaat

Lucy Bathgate is een van de kwartiermakers van het nieuwe park. Zij is al jaren bezig om levend water terug te krijgen in de stad. Bathgate is een van de acht initiatiefnemers die haar idee mag uitwerken. Het waterplan bestaat uit twee delen: Een poel, groene vallei en een vijver worden gevoed met regenwater en herbergen verschillende soorten amfibieën en waterplanten. Ook bij droogte is de vallei drassig omdat het steeds met een klein stroompje wordt aangevuld uit een diepe bron. De vallei loopt over in de grote vijver. Vandaar uit infiltreert het regenwater in de ondergrond. De speelbeek en het waterspeelplein met 25 spuiters worden gevoed door een diepe bron en gezuiverd met een natuurlijke waterfilter en UV-filters.

 

 Video over de spoorzone in Tilburg (Lucy Bathgate aan het woord vanaf 1:39).

Regenwateropslag en verkoeling

De groene vallei en de vijver dienen als wateropslag bij stortbuien en worden gevoed door het regenwater van het Spoorpark. Bathgate vertelt dat de vijver wel kan tot 70 centimeter kan stijgen bij hevige regenval. Het water zakt dan in één of twee dagen weer naar een normaal peil. Zo dient het levend water in de spoorzone als wateropslag bij hoosbuien en verkoelend element bij hitte. Meer ruimte voor water in de stad voorkomt wateroverlast, verkoelt, zorgt ook voor meer groen en het vermindert stof in tijden van droogte.

Blauwe aders

De gemeente Tilburg legt in de komende dertig jaar een netwerk van buizen aan in de stad, om overtollig regenwater door hoosbuien te kunnen opvangen: de blauwe aders. Het regenwater wordt afgevoerd naar verschillende gebieden buiten de stad. Het water kan gebruikt worden voor recreatie, of om tekorten aan te vullen in de natuur en de landbouw.

Meer informatie

« Terug

Sluiten