Tuinieren in tijden van klimaatverandering

dinsdag 28 april 2020

Het is voorjaar, tijd om lekker de tuin in te gaan. Ook in de tuin merk je dat het klimaat verandert. Nu is de grond bijvoorbeeld al erg droog. Wat betekent klimaatverandering voor jouw tuin? En wat kun je zelf doen om bijvoorbeeld droogte en wateroverlast tegen te gaan?

Problemen door zachtere winters

Door klimaatverandering gaat de biodiversiteit achteruit. We krijgen steeds vaker zachte winters in Nederland. Planten en dieren reageren verschillend op deze veranderingen. Daardoor ontstaan er problemen, zoals bloemen die al bloeien als er nog geen bijen zijn. Of koolmeesjes die al nestjes bouwen, terwijl er nog geen rupsen zijn. Als er te veel van dit soort problemen ontstaan, gaat de biodiversiteit nog verder achteruit. Een ander gevolg is dat sommige dieren juist groeien in aantal: teken, wespen en eikenprocessierupsen bijvoorbeeld. Zij worden door het zachtere weer en de afname van biodiversiteit steeds meer een plaag.

Oplossing: maak van je tuin een natuurparadijs!

Aan deze problemen kun je gelukkig zelf ook iets doen: verander je tuin in een paradijs voor dieren en planten. Daarmee vergroot je de biodiversiteit én krijg je minder last van plaagdieren. Nederland bestaat voor 8% uit beschermde natuur, de zee niet meegerekend. Als alle tuinen in natuurparadijzen zouden veranderen, zou Nederland voor 9,5% uit beschermde natuur bestaan. Dus: alle beetjes helpen!

Hoe verander je je tuin?

Je kunt op verschillende manieren helpen om biodiversiteit in je tuin te vergroten:

  • Hang een bijenhotel en mezenkastjes op. Mezen eten eikenprocessierupsen
  • Zorg voor verschillende rommelhoekjes
  • Zet er inheemse bomen en planten in
  • Zorg voor een composthoop, mulch op de grond en klimop aan de muur
  • Laat brandnetels staan en lok daarmee lieveheersbeestjes, die luizen eten

Bodemprobleem door hitte en droogte

Tijdens langdurige hitte en droogte is het moeilijk om je planten in leven te houden. Hitte en droogte hebben een slechte invloed op de bodem. Als het grondwater ver zakt, kan de bodem verzuren en verzilten. Het is belangrijk om de bodem gezond te houden, juist ook om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Planten en bomen in een gezonde bodem kunnen namelijk makkelijker herstellen van hitte en droogte. En een gezonde bodem slaat ook CO2 op.

Hoe geef je planten water bij droogte?

Veel mensen denken dat je bij warm en zonnig weer elke dag je tuin moet sproeien. Dat is niet waar! Je kunt vaste planten beter één tot twee keer per week veel water geven dan elke dag een beetje. Een zwenksproeier zet je hiervoor zo’n anderhalf uur per keer aan. Let verder op het volgende:

  • Geef water in de vroege ochtend of aan het begin van de avond. Als je midden op de dag water geeft, kunnen blaadjes verbranden door de zon, en verdampt een groot deel van het water. En als je het laat op de avond doet, krijg je kans op schimmelvorming.
  •  Geef vooral planten water die het nodig hebben. Planten met veel bloemen en planten in potten hebben bijvoorbeeld elke dag water nodig.
  • Vang regenwater op, zodat je het bij warm weer aan je planten kunt geven.

Hoe houd je de bodem verder gezond?

Je kunt de bodem rondom je planten en struiken bedekken met organisch materiaal, bijvoorbeeld met gras, stro, boomschors of compost. Je noemt zo’n bodembedekker ook wel mulch. Zo bescherm je de bodem tegen warmte en uitdroging. Wat ook helpt:

  • Kies voor planten en bomen die diep wortelen.
  • Scherm je tuin af tegen wind. Wind zorgt voor snellere verdamping, waardoor de grond sneller uitdroogt.
  • Doe weinig aan je tuin. De bodem wordt sterker als je organisch materiaal laat liggen.

Hoe vang je regenwater op?

Een oplossing die goed werkt voor zowel de droge als natte periodes: vang regenwater op! Zo voorkom je wateroverlast én heb je een voorraad in droge periodes. Je kunt regenwater op verschillende manieren opvangen of laten infiltreren in de bodem:

  • Haal je tegels eruit of vervang ze door waterdoorlatende tegels
  • Leg een vijver aan
  • Zet een regenton in de tuin
  • Maak je gevel groen
  • Plaats een regenwaterschutting
  • Maak je eigen wadi door een kuil in je tuin te graven met wat planten erin

Heb je een balkon?

Ook je balkon kun je klimaatbestendiger, groener en diervriendelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld kleine klimplanten in potten op je balkon zetten. Bijvoorbeeld een druivenstruik, kamperfoelie of klimop. In combinatie met een pergola kun je zo ook schaduw creëren. Je kunt groen ook stapelen, bijvoorbeeld door potten aan een pallet of rek te hangen. Of door bakken aan de reling te hangen. Je kunt zelfs een moestuintje beginnen op je balkon, bijvoorbeeld met minigroentes. Andere voorbeelden zijn een vlinderkast en een regenton. Of een wormenbak, waarmee je je eigen compost kunt verwerken. Genoeg mogelijkheden!

« Terug

Sluiten