8 verrassende voordelen van een groen dak

dinsdag 19 maart 2024

Groene daken worden steeds populairder en dat is maar goed ook, want ze hebben tal van voordelen voor jou en je omgeving. Dit artikel geeft acht goede redenen om vandaag nog een groen dak aan te leggen. Met subsidie van gemeente of waterschap wordt het nu nog makkelijker om bij te dragen aan een groene en bloeiende buurt.

Groen dak

1. Een groen dak neemt regenwater op en vermindert wateroverlast

De voorspelling is dat er door klimaatverandering vaker hevige regenval zal voorkomen, met wateroverlast als gevolg. Een groen dak werkt als een spons en zuigt een groot deel van de regen op. Het overtollige water sijpelt vertraagt door de regenpijp naar het riool of de straat. Hoe meer groene daken in je wijk, hoe groter de spons. Zo kan je wateroverlast voor jezelf en je buren verminderen.

2. Een bloeiend dak is goed voor bijen, vlinders en ander bestuivers

Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. Met een groen dak kan je daar iets aan doen. De meeste groene daken bestaan uit bloeiende vetplanten, sedum genaamd. Een bloeiende tuin op je dak voorziet wilde bijen en vlinders van nectar en onderdak, en vogels zoeken er beschutting en voedsel. Ook zweefvliegen, kevers en spinnen vinden een plekje op jouw dak. En soms groeien er zelfs bijzondere orchideeën tussen je sedum. Deze soortenrijkdom is in een bebouwde omgeving van onschatbare waarde.

3. Het koelt je huis en de omgeving

Een groen dak zorgt voor extra dakisolatie en laat de warmte in de zomer buiten (en houdt die in de winter binnen). De planten en de natte ondergrond van het groen dak koelen de lucht rondom je huis. Planten ademen namelijk vochtige lucht uit, ze zweten een beetje. Dat maakt je omgeving koeler. Je hoeft je dak trouwens niet voortdurend water te geven, sedum kan goed tegen droogte. Alleen bij langdurige droogte is het goed om te sproeien.

4. Het zuivert de lucht

Dat bomen CO₂ en fijnstof opnemen, is algemeen bekend. Maar kleinere planten doen dat ook: ze nemen stikstof en schadelijke stoffen op uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug. Zo zuivert jouw dak de lucht én draag je een klein beetje bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot. Ook hier geldt: hoe meer groene daken in een wijk, hoe beter.

5. Je dak gaat langer mee

Een dikke laag sedum beschermt je dakbedekking tegen hitte, kou en zon. Daardoor gaat je dak maar liefst twee keer zo lang mee. Zo hoef je je bitumen dak niet elke 25 jaar, maar slechts eens per 50 jaar te vervangen. Het is handig als je je dakbedekking vervangt of repareert voordat je het groen dak aanlegt.

6. Een groen dak verhoogt het rendement van je zonnepanelen

Op een zonnige zomerdag kan je veel stroom opwekken met je zonnepanelen. Maar wist je dat de panelen bij hitte niet optimaal functioneren? Een groen dak onder de zonnepanelen zorgen voor verkoeling en daardoor voor een hoger rendement.

7. Een huis met een groen dak wordt meer waard

Een groen dak betaalt zich uit. Door de hogere isolatiewaarde gaat je energierekening omlaag. Dat is ook interessant voor eventuele kopers van je huis. Tel daarbij op dat een groene omgeving aantrekkelijk is en de waarde van je huis stijgt.

8. Groen op je dak maakt bewoners en buren gelukkig

Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving mensen gelukkiger en gezonder maakt. Uitzicht op planten zorgt ervoor dat je minder stress en meer geluksgevoelens ervaart. In groene buurten is meer sociale cohesie en minder vandalisme. Wil je optimaal gebruik maken van de sociale waarden van een groen dak, leg dan samen met je buren meerdere groene daken aan. Zo wordt je omgeving groener, koeler, mooier én gezelliger.

Wil je zelf een groen dak aanleggen of ga je aan de slag met de hele wijk? Lees dan deze tips:

Tekst: Marjolein Bezemer

« Terug

Sluiten