Ik ben een inwoner

Door klimaatverandering wordt het weer extremer. Regenbuien worden heviger en duren langer. Maar ook komt het steeds vaker voor dat er lange tijd geen regen valt. En we krijgen vaker te maken met extreme hitte. Gelukkig kun je allerlei maatregelen nemen om je aan het extremere weer aan te passen. Dit aanpassen aan extremer weer noemen we ook wel ‘klimaatadaptatie’.

Waarom zou je je aanpassen aan extremer weer?

Dat het weer extremer wordt, heeft verschillende gevolgen. Zo wordt door extremere regen de kans op wateroverlast groter. Door langdurige droogte kunnen bomen en planten verdrogen, en oogsten mislukken. En door extreme hitte kunnen mensen ziek worden. Oudere mensen kunnen door extreme hitte zelfs komen te overlijden. Door je omgeving aan te passen kun je voor een groot deel deze gevolgen voorkomen of verminderen.

Hoe kun je je eigen omgeving aanpassen?

Er zijn verschillende maatregelen die je thuis kunt nemen. Die maken je huis en tuin vaak ook nog een stuk mooier en gezonder. Heb je een tuin? En liggen daar tegels in? Dan helpt het om deze tegels te vervangen door planten en ander groen. Zo stroomt het regenwater niet via de tegels weg naar het riool, maar kan het in de bodem zakken. Dat helpt om wateroverlast te voorkomen en verkleint ook de kans op verdroging. Een andere maatregel is je dak vergroenen. Dit helpt tegen hitte en wateroverlast. Klik op de afbeeldingen hieronder om meer te weten komen over deze en andere maatregelen.  

Natuurdak

Bekijk maatregel

Sedumdak

Bekijk maatregel

Regenton

Bekijk maatregel

Regenschutting

Bekijk maatregel

Grindterras

Bekijk maatregel

Natuurlijke vijver

Bekijk maatregel

Strakke rechte vijver

Bekijk maatregel

Wadi met planten

Bekijk maatregel

Steen vervangen door groen

Bekijk maatregel

Waterdoorlatende verhardingen

Bekijk maatregel

Infiltratiekratten

Bekijk maatregel

Regenwatertank

Bekijk maatregel

Groene gevel

Bekijk maatregel

Afkoppelen regenwaterafvoer

Bekijk maatregel

Een groene erfafscheiding

Bekijk maatregel

Een geveltuin

Bekijk maatregel

Hulp nodig?

Wil je je omgeving wel aanpassen aan het klimaat, maar vind je het lastig? Bijvoorbeeld door tijd- of geldgebrek? Er zijn verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen van je gemeente, het waterschap of de provincie. Zo bieden sommige gemeenten aan om tegels gratis op te halen. En vaak kun je een subsidie aanvragen, bijvoorbeeld voor een regenton of een groen dak. Klik op de link hieronder voor een overzicht van verschillende subsidies voor inwoners van Brabant:

Ben je op zoek naar tips of inspiratie? Of wil je graag aan de slag met een maatregel, maar weet je niet hoe? Bekijk dan eens de gratis hulpmiddelen hieronder.

Handboek watervriendelijke tuin

Ga naar het handboek

Handboek voor de levende tuin

Ga naar het handboek

Groenblauwe Netwerken

Ga naar website

Huisje Boompje Beter

Ga naar website

Multifunctionele daken

Ga naar website

Handreiking Natuurdaken

Ga naar handreiking

Tips om water te besparen

Ga naar website

Handleiding Het Levende Gebouw

Ga naar handleiding

Vragen?

Heb je vragen over deze pagina? Of heb je zelf een bijzondere maatregel genomen die je graag wilt delen op de voorbeeldenkaart? Neem dan contact met ons op!

Sluiten