Onderzoek: behoefte aan meer communicatie over klimaatrisico’s via de brievenbus
Om beter te kunnen communiceren over klimaatrisico’s heeft het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) onderzocht hoe burgers denken over communicatie rond verschillende klimaatrisico’s. Opvallend resultaat: veel mensen willen het liefst informatie over klimaatrisico’s ontvangen via de brievenbus. En ze willen informatie speciaal over hun eigen buurt of omgeving.
Betere communicatie
Communiceren over de kans op een crisis of een ramp, de gevaren hiervan, en wat burgers in zo’n geval kunnen doen, heet ook wel: crisiscommunicatie. De uitkomsten van dit onderzoek wil het NIPV gebruiken om risicocommunicatie over klimaatrisico’s effectiever in te zetten. Vijf klimaatrisico’s maken deel uit van het onderzoek: droogte, extreem weer, hitte, natuurbranden en overstromingen. Verder keken de onderzoekers naar verschillende factoren die invloed hebben op risicocommunicatie, zoals de ervaring die mensen hebben met een klimaatrisico, welke informatie ze graag willen krijgen, en risicoperceptie: hoe kijken mensen aan tegen een klimaatrisico?
Belangrijke uitkomsten
In totaal deden ruim 5000 mensen mee aan het onderzoek. Zij vulden een online vragenlijst in over een van de vijf klimaatrisico’s. Alle vragenlijsten waren hetzelfde, alleen het klimaatrisico kon verschillen. Uit de resultaten blijkt dat risicocommunicatie over klimaatrisico’s op drie punten verbeterd kan worden:
- Verhoog de risicoperceptie: Veel mensen zien klimaatrisico’s nog niet als een serieus probleem. Dit kun je veranderen door bijvoorbeeld verhalen van anderen te delen of situaties na te bootsen. Zo kunnen mensen klimaatrisico’s beter begrijpen en leren hoe ze ermee om moeten gaan.
- Sluit aan bij wat mensen willen weten: Hoewel veel mensen aangeven dat ze zich niet erg betrokken voelen bij klimaatrisico’s, willen ze er wel graag meer over weten. Vooral over de thema’s droogte, natuurbrand en overstroming. Ze willen weten hoe ze zich kunnen voorbereiden, hoe ze veilig kunnen wegkomen in een extreme situatie en hoe ze anderen kunnen helpen. Het kan per doelgroep verschillen welke informatie het beste aansluit.
- Benader mensen met huis-aan-huisinformatie: Veel mensen ontvangen het liefst informatie over klimaatrisico's via de brievenbus, zoals een brochure of een brief. Ook willen mensen informatie die speciaal over hun buurt of omgeving gaat.
Programma Klimaatveiligheid
Dit onderzoek maakt deel uit van het Programma Klimaatveiligheid van het NIPV dat als doel heeft om beter zicht te hebben op wat er mogelijk is om de samenleving veilig en weerbaar te maken bij klimaatverandering nu en in de toekomst. Het is een vervolg op het onderzoek van het NIPV naar risicocommunicatie over klimaatrisico’s uit februari 2025.
Twee rapporten
De resultaten zijn beschikbaar gemaakt in twee deelrapporten: Rapport A is bedoeld voor professionals die zelf werken aan risicocommunicatie. Rapport B geeft een breed beeld en is vooral bedoeld voor beleidsmakers en anderen die willen weten hoe burgers risicocommunicatie over klimaatrisico’s ervaren.
Meer nieuws
juli 2025
juni
- 23 juni 2025 - Samen voor natuurherstel: beekherstel Oude Leij in de Kaaistoep
- 11 juni 2025 - Impulsregeling Klimaatadaptatie: succesverhaal met ruimte voor verbetering
- 10 juni 2025 - Studenten maken impact met startup voor groene daken
- 06 juni 2025 - 25 nieuwe groene schoolpleinen
- 02 juni 2025 - Heat Action Day in Brabant: in actie tegen hittestress
mei
april
- 10 april 2025 - Blijf koel op hete dagen dankzij de nieuwe schaduwkaarten
- 09 april 2025 - Ruimte voor de Rivier 2.0: samen werken aan toekomstbestendige rivieren