Levend water in Tilburg zorgt voor wateropslag, verkoeling en plezier

Naar het overzicht

Levend water in Tilburg zorgt voor wateropslag, verkoeling en plezier

Vroeger stroomden er door Tilburg zo’n 35 beken, maar door de textielindustrie zijn die in de loop van de jaren vervuild en daarna gedempt. Nu brengen inwoners met hulp van de gemeente het levend water terug. In de Tilburgse spoorzone verrijst op dit moment een ecologisch stadspark van 10 hectare waar weer water stroomt in een nieuwe beek. Tijdens stortbuien vangt een groene vallei en een vijver regenwater op. Een beek en waterplein geven verkoeling en speelplezier. Het water wordt gezuiverd op een natuurlijke manier met planten in een helofytenfilter en met UV-lampen.

Resultaat

Lucy Bathgate is een van de kwartiermakers van het nieuwe park. Zij is al jaren bezig om levend water terug te krijgen in de stad. Bathgate is een van de acht initiatiefnemers die haar idee mag uitwerken. Het waterplan bestaat uit twee delen: Een poel, groene vallei en een vijver worden gevoed met regenwater en herbergen verschillende soorten amfibieën en waterplanten. Ook bij droogte is de vallei drassig omdat het steeds met een klein stroompje wordt aangevuld uit een diepe bron. De vallei loopt over in de grote vijver. Vandaar uit infiltreert het regenwater in de ondergrond. De speelbeek en het waterspeelplein met 25 spuiters worden gevoed door een diepe bron en gezuiverd met een natuurlijke waterfilter en UV-filters.

 Video over de spoorzone in Tilburg (Lucy Bathgate aan het woord vanaf 1:39).

Regenwateropslag en verkoeling

De groene vallei en de vijver dienen als wateropslag bij stortbuien en worden gevoed door het regenwater van het Spoorpark. De vijver kan tot 70 centimeter stijgen bij hevige regenval. Het water zakt dan in één of twee dagen weer naar een normaal peil. Zo dient het levend water in de spoorzone als wateropslag bij hoosbuien en verkoelend element bij hitte. Meer ruimte voor water in de stad voorkomt wateroverlast, verkoelt, zorgt ook voor meer groen en het vermindert stof in tijden van droogte.

Afbeelding: plattegrond van het spoorpark (download afbeelding in hoge resolutie)

Leerpunten

Bathgate is enthousiast over het resultaat, maar benadrukt dat het een uitdaging is te werken als burgerinitiatief. Als initiatiefnemer heb je in veel gevallen nog geen officiële status, dus is steeds zoeken naar een optimale vorm van samenwerken. Met veel gezond verstand en soms geholpen door een procesbegeleidster kwamen ze er steeds opnieuw uit. Ook al is deze manier van werken complex, toch geeft Bathgate aan dat andere burgerinitiatieven zich daardoor niet moeten laten weerhouden.

Toegevoegd: 1 maart 2019

Contact

Lucy Bathgate
lucy.bathgate@gmail.com

Sluiten