Oplossing voor snelle afwatering bij hevige regenbui

Naar het overzicht

Oplossing voor snelle afwatering bij hevige regenbui

In de Burgemeesterswijk in Vlijmen blijft het water na een hevige regenbui dagenlang staan. Ondanks de speciale bestrating waar het regenwater snel doorheen zou moeten zakken, om terecht te komen in een ondergrondse waterbergende fundering, blijft het water op de straat staan.

De gemeente Heusden zocht naar een nieuwe oplossing. Permeobanden moeten er nu voor zorgen dat het water sneller van de straat af is. Permeobanden zijn betonnen banden die waterdoorlatend zijn. Binnenin de banden zit een holle ruimte waardoor het water wordt afgevoerd naar de waterbergende fundering onder het wegdek. Om de permeobanden te testen deed de gemeente een heuse stresstest. Met behulp van een tractor met giertank, gevuld met water, bootsten ze een extreme regenbui na. En de test is geslaagd. De permeobanden werken ook onder extreme omstandigheden, het water verdween snel van de straat, de wateroverlast was van korte duur.

Vlijmen.png
Afbeelding: met een giertank werd een extreme regenbui nagebootst. Bekijk de video op de website van het Brabants Dagblad.

In 2020 gaat de gemeente in alle straten van de Burgemeesterswijk deze permeobanden aanleggen. De bestaande klinkers worden hergebruikt en het wegdek licht bollend zodat het water snel richting de zijkant stroomt. De permeobanden zorgen ervoor dat het water naar de ondergrondse fundering gaat.

Toegevoegd: 9 december 2019

Contact

Gemeente Heusden

Sluiten