Basketbalplein wordt waterplein in Oudenbosch

Naar het overzicht

Basketbalplein wordt waterplein in Oudenbosch

De bewoners van de wijk Velletri in Oudenbosch zijn niet meer bang voor hoosbuien: het oude basketbalplein in hun wijk is de afgelopen maanden omgevormd tot een klimaatadaptief waterplein. Het waterplein is een mooi voorbeeld van hoe je groen en spelen kunt combineren met waterberging.

Waterplein

Hoe is het waterplein tot stand gekomen?

Uitgangspunt was het programma van eisen van de gemeente Halderberge, waarin zij haar randvoorwaarden had gesteld. Aan de hand van een bewonersavond en toetsing met een kernteam van bewoners had de gemeente de wensen voor de inrichting vastgesteld in een stedenbouwkundig ontwerp. Dit leidde tot ontwerpeisen zoals robuust en vandalismeproof. Dit ontwerp met eisen heeft de gemeente samen met de randvoorwaarden voor waterberging aanbesteed in een UAV-gc-contract. Op basis van deze aanbesteding heeft aannemingsbedrijf Krinkels BV het uitvoeringsontwerp van het waterplein opgesteld en uitgevoerd. De ronde trapsgewijze tribunevorm is gerealiseerd met betonnen trapelementen. Deze zijn van tevoren op maat gemaakt door Dumont Beton.

Hoe werkt de waterberging?

Het plein ligt ongeveer 1,50 meter lager dan de straten eromheen. Als het hemelwaterriool een hevige bui niet aankan, komt het water vanuit de put in het midden van het plein omhoog. Het waterplein kan zich vullen met meer dan 300 m3 water. Dat is ongeveer net zoveel als de hoeveelheid water in een groot openluchtzwembad. De waterbergende functie van het plein zorgt ervoor dat bij extreme regenval de straten in de wijk niet overstromen. Als de extreme regen voorbij is, stroomt het water terug naar het hemelwaterriool. Om te voorkomen dat het plein zich tijdens natte periodes vult met grondwater, is de funderingsconstructie waterdicht. De gemeente heeft niet gekozen voor infiltratie in de bodem, omdat die slecht waterdoorlatend is en omdat er opdruk is vanuit het grondwater.

Wat biedt het plein verder?

Wat dit ronde en verdiepte plein verder bijzonder maakt, is dat het ook heel groen is, met veel planten en bomen. Voor de wijkbewoners is het bedoeld als een ontmoetingsplek, waar ze bijvoorbeeld een wijkfeest of barbecue kunnen organiseren. Kinderen kunnen er lekker spelen, sporten of leren fietsen. En de basisschool in de buurt kan het plein gebruiken voor buitenlessen of voorstellingen.

Leerpunten

Het is vooral belangrijk om de bewoners rond het plein goed te informeren:

  1. Uitgebreide communicatie en visualisatie voordat je begint met de werkzaamheden neemt weerstand weg.
  2. Bewoners raken meer betrokken als je ze duidelijk vertelt wat er gaat gebeuren en waarom een klimaatadaptief en groen plein belangrijk is. Ook helpt het om ze bij het ontwerp en de uitvoering te betrekken. In de voorbereidingsfase hebben de bewoners wensen over de inrichting uitgesproken. Voor en tijdens de uitvoering heeft de gemeente de bewoners per brief en via een facebookpagina geïnformeerd over de voortgang van de werkzaamheden. Ook na aanleg worden de bewoners bij acties en ontwikkelingen rond het plein betrokken. Zo coördineert Krinkels BV een participatieproject waarbij bewoners samen biologische bloembollen gaan aanplanten in het nieuwe gazon. Dat project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant om het belang van biologische bloembollen te promoten.

Toegevoegd: 6 juli 2021

Contact

Albert Verkooijen
Gemeente Halderberge
a.verkooijen@halderberge.nl

Sluiten