Tilburg vergroent componistenbuurt Quirijnstok Noord

Naar het overzicht

Tilburg vergroent componistenbuurt Quirijnstok Noord

Tussen 2018 en 2022 heeft de gemeente Tilburg de componistenbuurt Quirijnstok Noord vergroend om de buurt klimaatbestendiger te maken. De hoeveelheid groen in de buurt is meer dan verdubbeld. Regenwater zorgt niet langer meteen voor wateroverlast op straat maar infiltreert in de bodem. Ook zijn er extra koele plekken bijgekomen tegen hittestress.

Wat was de aanleiding voor dit project?

In 2017 was de componistenbuurt toe aan groot onderhoud aan de riolering en de verharding. De buurt was grotendeels verhard en er werd hard gereden op brede asfaltwegen. Daarnaast had volgens projectleider Kees van Uden de helft van de 165 bomen niet langer dan vijf jaar te leven. Om de wijk klimaatbestendiger te maken, heeft de gemeente gekozen voor een integrale aanpak, waarbij ze kansen kon koppelen op het gebied van water, groen en de riolering.

Hoe zijn bewoners betrokken?

In 2018 is de gemeente gestart met de planvoorbereiding en is ze begonnen bewoners bij het nieuwe ontwerp te betrekken. Adviesbureau Civil Support heeft dit ontwerptraject helpen begeleiden. In maart 2018 is een bijeenkomst georganiseerd om van bewoners te horen wat ze graag wilden. De gemeente heeft het ontwerp gemaakt in samenwerking met de bewoners. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in 2021 en 2022. 

Wat zijn de resultaten?

De werkzaamheden hebben geleid tot een groenere wijk met veel plantsoenen met planten, 180 gezonde bomen en speelplekken in het gras. De hoeveelheid groen is van 3300m2 naar 7200m2 meer dan verdubbeld in de wijk. Daarnaast zijn de volgende adaptatiemaatregelen uitgevoerd:

  • Op sommige wegen is het zwarte asfalt vervangen door lichtere stenen, waardoor het ’s zomers minder heet wordt.
  • Op stoepen en pleintjes zijn kolken weggehaald. De stoepen voeren het water nu af op het plantsoen.
  • Nieuwe bomen zijn geplant in ruime en diepe gaten, waardoor ze beter tegen droogte kunnen.

Aandacht voor ruimtegebruik en bewonersbehoeften

Bij de aanleg zijn eerst zo min mogelijk paden aangelegd. Daarna heeft de gemeente in de eerste maanden gekeken hoe ze gebruikt werden. Toen er olifantenpaadjes ontstonden in het gras heeft ze daar extra voetpaden aangelegd. Daarnaast heeft ze soms speciaal rekening gehouden met de behoeften van bewoners. Er is op verzoek van een aantal bewoners bijvoorbeeld een kruidentuin aangelegd. De bewoners onderhouden deze kruidentuin nu zelf. Verder deed een bewoner de mantelzorg voor de overbuurvrouw. Tussen die huizen is een paadje aangelegd door het groen.

Leerpunten

De eerste gesprekken voerde de gemeente met bewoners uit de hele wijk. Tijdens die gesprekken kwam naar voren dat de buurten in de wijk verschillende wensen hadden. De vervolgbijeenkomsten zijn daarom per buurt georganiseerd.

Meer informatie

Toegevoegd: 22 december 2022

Contact

Marieke Alberts
Gemeente Tilburg
marieke.alberts@tilburg.nl

Sluiten